MENI
13.10.2017

Članovi Delegacije PSBiH na jesenjem zasjedanju Interparlamentarne unije u Sankt-Peterburgu

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Predrag Kožul i Sredoje Nović učestvovat će na redovnom jesenjem zasjedanju IPU, koje će se od 14. do 18. oktobra održati u Sankt-Peterburgu.

Centralna tema ovogodišnjeg jesenjeg zasjedanja najstarije i najveće parlamentarne organizacije na svijetu, kome će, prema najavama organizatora, prisustvovati više od 1500 delegata iz 155 zemalja članica, bit će promoviranje kulturalnog pluralizma i mira kroz međuetnički i međuvjerski dijalog.

S tim u vezi, na zasjedanju u Sankt-Peterburgu bit će usvojena i rezolucija pod nazivom „Dijeliti našu različitost: 20. godišnjica univerzalne deklaracije o demokratiji“, o čijem će sadržaju prethodno raspravljati Stalni komitet IPU za demokratiju i ljudska prava.

Delegati, među kojima će biti i 85 predsjednika i 50 zamjenika predsjednika parlamenata zemalja članica, diskutirat će i o ulozi Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) u međunarodnoj upravi, o procesu kojeg su UN pokrenule kako bi se zabranilo nuklearno naoružanje, kao i o ulozi parlamenata u nadziranju djelovanja oružanih snaga koje učestvuju u UN-ovim mirovnim operacijama.

Tokom zasjedanja bit će razmotrena i druga globalna pitanja iz oblasti zdravstva, zaštite čovjekove okoline i korištenja obnovljivih izvora energije.

Na zasjedanju u Sankt-Peterburgu bit će izabran i novi predsjednik IPU, koji će tu dužnost obavljati u naredne tri godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću