MENI
16.10.2017

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH na radionici u sjedištu Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, zamjenici predsjedavajućeg Borislav Bojić i Borjana Krišto i član Zajedničke komisije Šemsudin Mehmedović učestvovat će na radionici o prezentiranju stanja režima nuklearne sigurnosti, koja će se 17. i 18. oktobra ove godine održati u sjedištu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču.

Cilj radionice, koju organizira Sekretarijat IAEA, je da se članovi Zajedničke komisije  za odbranu i sigurnost BiH upoznaju o tome kako uspostaviti, očuvati i zadržati državni režim nuklearne sigurnosti.  

Najavljeno je, također, da će se tokom radionice razmotriti i ključni elementi državnog režima nuklearne sigurnosti, s fokusom na aspekte koji su najvažniji za BiH. Prema najavama, diskutirat će se o primjeni obaveza BiH koje proilaze iz relevantnih međunarodnih pravnih instrumenata za atomsku energiju, o sigurnosti radioaktivnih izvora, o otkrivanju arhitekture za nuklearni i radioaktivni materijal koji je izvan regulatorne kontrole, te o odgovoru na zbivanja koja su prijetnja za atomsku energiju i njenu održivost. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću