MENI
18.10.2017

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH učestvovali u Beču na radionici o stanju režima nuklearne sigurnosti

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine (PSBiH) Sifet Podžić, zamjenici predsjedavajućeg Borislav Bojić i Borjana Krišto i član Zajedničke komisije Šemsudin Mehmedović učestvovali su na radionici o stanju režima nuklearne sigurnosti, koja je održana u sjedištu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču.

Cilj radionice, koju je organizirao Sekretarijat IAEA, bio je da se članovi Zajedničke komisije upoznaju o tome kako uspostaviti, očuvati i zadržati državni režim nuklearne sigurnosti. Tokom radionice razmotreni su ključni elementi državnog režima nuklearne sigurnosti, posebno aspekti koji su najvažniji za BiH, kao što su primjena obaveza koje proističu iz relevantnih međunarodnih pravnih instrumenata za nuklearnu sigurnost, sigurnost radioaktivnih izvora, otkrivanje arhitekture za nuklearni i radioaktivni materijal koji je izvan regulatorne kontrole, kao i odgovori na događaje koji su prijetnja za nuklearnu sigurnost i njenu održivost.

Sekretarijat i čelni ljudi pojedinih odjela IAEA, kao i eksperti iz ove oblasti, razgovarali su sa članovima Zajedničke komisije i o bitnim elementima nuklearne sigurnosti za sistem nacionalne sigurnosti, o ulozi regulatornih tijela, o sigurnosti nuklearnog i drugog radioaktivnog materijala pod regulatornom kontrolom, kao i o drugim aspektima sigurnosti nuklearnog i radioaktivnog materijala koji je izvan regulatorne kontrole.

Eksperti Sekretarijata IAEA, koji prate stanje nuklearne sigurnosti u BiH, članovima Zajedničke komisije posebno su naglasili veoma profesionalan pristup i dobre rezultate Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost u praćenju stanja i režima nuklearne sigurnosti u BiH.

Osim članova Zajedničke komisije, na radionici u Beču učestvovali su i direktor Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Marinko Zeljko i njegov zamjenik Zoran Tešanović. (kraj)  

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću