MENI
19.10.2017

Održana 47. sjednica Komisije za finansije i budžet Doma naroda

Na 47. sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) prihvaćen je Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2016. godinu.

Članovi Komisije prihvatili su i Izvještaj o finansijskoj reviziji Izvještaja o izvršenju Budžeta institucija BiH za 2016. godinu. Uz ovaj izvještaj Komisija je predložila Domu da usvoji zaključke u kojima se od Vijeća ministara BiH traži da, u skladu sa svojim nadležnostima, pristupi sveobuhvatnoj realizaciji preporuka revizije koje su sadržane u tekstu Izvještaja o finansijskoj reviziji Izvještaja o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2016. godinu i da zaduži institucije BiH da, svaka iz svoje nadležnosti, pristupe realizaciji preporuka revizije i popune tabelu iz Priloga 1 zaključaka. Predloženim zaključcima od Vijeća ministara BiH traži se da tabelu iz Priloga 1 sa unesenim svim traženim podacima dostavi PSBiH najkasnije do 1. marta 2018. godine. Od Vijeća ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH također se  traži da posebnu pažnju posvete jačanju sistema unutarnjih kontrola, te da, u cilju povećanja efikasnosti finansijskog poslovanja i pouzdanosti finansijskih izvještaja, uspostave odgovarajući sistem unutarnjih kontrola kojima će smanjiti rizik od ponavljanja istih ili pojave novih grešaka u svom finansijskom poslovanju.

Komisija je k znanju primila Informaciju o Godišnjem planu revizije za 2017./2018. godinu.

Prihvaćen je i u dalju parlamentarnu proceduru upućen Izvještaj o izvršenim prestrukturiranjima rashoda institucija BiH unutar budžetskih rashoda za period od 1. januara do 30. juna 2017. godine.

K znanju je primljena i Informacija o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće budžetske rezerve za period januar – juni 2017. godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću