MENI
27.10.2017

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić susreli se za predsjednikom Narodne skupštine Mađarske

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić susreli su se danas u Budimpešti, gdje se održava 8. Konferencija predsjednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana o euroatlantskim integracijama, sa predsjednikom Narodne skupštine Mađarske Lászlóm Kövérom.

Predsjedavajuća Krišto zahvalila je gospodinu Kövéru na svemu što Mađarska, kao članica Evropske unije (EU) i članica Višegradske grupe čini za BiH na putu evropskih integracija naše zemlje. S tim u vezi, ona je posebno zahvalila na uspješnom okončanju Twinning projekta jačanja uloge parlamenata u procesu evropskih integracija 2016. godine.

Predsjedavajuća Krišto upoznala je predsjednika Narodne skupštine Mađarske o tome da u našoj zemlji postoji stalna unutarnja politička i pravna nesigurnost, te uskraćivanje prava konstitutivnim narodima na legitimno predstavljanje što je, prema njenima riječima, dovelo do neprovođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava i presuda Ustavnog suda BiH. Prema njenim riječima, ukoliko se ne provedu prvenstveno presude Ustavnog suda BiH i ne dođe do izmjena Izbornog zakona BiH, bit će moguće raspisivanje i održavanje Općih izbora 2018. godine, ali ne i provođenje izbornih rezultata. Nažalost, istaknula je, u BiH još uvijek ne postoji politička volja za rješavanje navedenih pitanja.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić upoznao je gospodina Kövéra o tome da danas mnogi dijele zabrinutost za budućnost EU, naglašavajući da se u zemljama koje nisu članice EU u velikoj mjeri osjeti i prisustvo drugih svjetskih sila, a ne samo prisustvo predstavnika zvaničnog Brisela.

Gospodin Tadić prenio je predsjedniku Narodne skupštine Mađarske zabrinutost građana BiH kada je riječ o novim uvjetima ulaska u EU građana iz zemalja koje nisu članice ove zajednice. S tim u vezi, Tadić je izrazio nadu da će Mađarska uložiti dodatne napore u svojoj vanjskoj politici da se takvi uvjeti, ako budu uvedeni, provode u što je moguće kraćem vremenu.

Predsjednik Narodne skupštine Mađarske László Kövér istaknuo je da je Mađarska pružala i da će i u budućnosti pružati punu podršku evropskom putu BiH. Kako je rekao, to nije interes samo Mađarske, nego i drugih članica EU. Prema njegovim riječima, integracija BiH u EU značit će i ublažavanje i rješavanje mnogih unutarnjih političkih nesuglasica u BiH. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću