MENI
7.12.2017

Okončana 34. sjednica Doma naroda

Na danas održanoj 34. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Prethodno je Dom ovaj zakonski prijedlog usvojio i u prvom čitanju. Usvojen je i zaključak u kojem se navodi: „Nakon što je Dom naroda PSBiH usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Dom naroda PSBiH predlaže Predstavničkom domu PSBiH navedeni Prijedlog zakona kao prijedlog Doma naroda, za zahtjevom da ga razmatra po hitnom postupku".

Usvojen je, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Prethodno je Dom, na današnoj sjednici, ovaj zakonski prijedlog usvojio i u prvom čitanju. Usvojen je i zaključak: „Nakon što je Dom naroda PSBiH usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Dom naroda PSBiH predlaže Predstavničkom domu PSBiH navedeni Prijedlog zakona kao prijedlog Doma naroda, za zahtjevom da ga razmatra po hitnom postupku".

Dom je, također u drugom čitanju, usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Prethodno je Dom, na današnoj sjednici, ovaj zakonski prijedlog usvojio i u prvom čitanju. Usvojen je i zaključak u kojem se navodi: „Nakon što je Dom naroda PSBiH usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, Dom naroda PSBiH predlaže Predstavničkom domu PSBiH navedeni Prijedlog zakona kao prijedlog Doma naroda, za zahtjevom da ga razmatra po hitnom postupku".

Usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH. Ovaj zakonski prijedlog usvojen je u identičnom tekstu kao u Predstavničkom domu PSBiH.

Dom naroda PSBiH usvojio je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Primljen je k znanju zaključak Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno – sigurnosne agencije BiH, u kojem se ističe da je Zajednička komisija na 18. sjednici, koja je održana 18. oktobra 2017. godine, odredilo da prvi zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije Bariša Čolak, privremeno, na rok do 60 dana, popuni upražnjeno mjesto predsjedavajućeg ove komisije. Također, Dom je usvojio i zaključak, koji će biti upućen na upoznavanje Predstavničkom domu PSBiH, u kojem se konstatira da Zajednička komisija nije konstituirana u skladu sa članom 18. stav 1 Zakona o Obavještajno – sigurnosnoj agenciji BiH. Dalje se u usvojenom zaključku navodi da se članovi Zajedničke komisije kandidiraju u skladu sa načelom proporcionalne zastupljenosti političkih stranaka u Predstavničkom domu PSBiH.

Usvojena je inicijativa Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH da se organizira posebna tematska sjednica na temu „Rad pravosudnih institucija vezanih za procesuiranje ratnih zločina“.

Sa dnevnog reda sjednice, radi neprisustva ovlaštenog predlagača, skinut je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, prvo čitanje, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Radi neprisustva ovlaštenog predlagača, sa dnevnog reda sjednice skinut je i Izvještaj  Ministarstva sigurnosti BiH o trendovima migracija i aktivnostima na zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda migranata i tražilaca azila. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću