MENI
21.3.2018

Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Momčilo Novaković i zamjenik predsjedavajućeg Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Sead Kadić razgovarali sa predstavnicima regionalnog Projekta Evropske komisije “Podrška javnim medijskim servisima na Zapadnom Balkanu”

Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Momčilo Novaković i zamjenik predsjedavajućeg Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentrane skupštine Bosne i Hercegovine Sead Kadić razgovarali su danas sa predstavnicima regionalnog Projekta Evropske komisije “Podrška Javnim medijskim servisima na Zapadnom Balkanu”, Vojislavom Raonićem i Željkom Lekić Subašić.

Cilj ovog projekta kojeg finansira Evropska unija, prema riječima gostiju, je doprinos reformama i profesionalnom razvoju medijskih javnih servisa na Zapadnom Balkanu a implementirat će se od februara 2018. do jula 2020. godine u šest javnih medijskih servisa u Albaniji, BiH, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji. Tri  komponente projekta se odnose na politički nivo, odnosno stvaranje političke i finansijski nezavisnih javnih servisa u zemljama Zapadnog Balkana, zatim na unutarnje kapacitete medijskih javnih servisa, kao i podršku razvoju programskih sadržaja.

Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Momčilo Novaković upoznao je goste sa specifičnostima funkcioniranja javnih servisa u Bosni i Hercegovini i poteškoćama koje se javljaju prilikom pronalaženja zakonodavnih rješenja za ovo važno pitanje. Međutim, naglasio je Novaković, bez obzira na postojeće probleme, ovakva vrsta projekta može itekako pomoći Bosni i Hercegovini i procesu njenog prilagođavanja evropskim standardima, te je izrazio punu podršku ovom projektu.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Sead Kadić govoreći o značajnoj ulozi nezavisnih javnih servisa podcrtao je da su parlamentarne komisije koje se bave ovom problematikom spremne podržati i sarađivati kako bi projekat rezultirao konkretnim pomacima i jačanju medijskih javnih servisa.

Na kraju sastanka zaključeno je da će predstavnici Parlamentarme skupštine BiH biti pozvani na sastanak posvećen projektu na kojem će se definirati konkretni koraci a koji će biti održan u junu ove godine u Tirani. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću