MENI
21.3.2018

Okončana 59. sjednica Predstavničkog doma

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na 59. sjednici usvojio je, u drugom čitanju, Priјеdlоg zаkоnа о izmјеni Zаkоnа о plаtаmа i nаknаdаmа u instituciјamа BiH, čiji je prеdlаgаč poslanica Bоrјаnа Krištо.

Usvojen je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

U prvom čitanju usvojen je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Na usaglašavanje Kolegiju, radi nepostojanja entitetske većine, upućen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH, čiji je predlagač poslanik Amir Fazlić. Dom je prethodno usvojio zahtjev poslanika Amira Fazlića da se ovaj zakonski prijedlog razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Zajednička komisija za ljudska prava PSBiH zadužena je da dostavi novi izvještaj o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, jer Dom prethodno nije usvojio negativni izvještaj Zajedničke komisije o ovom zakonskom prijedlogu.

Ustavnopravna komisija zadužena je da dostavi novo mišljenje o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH, čiji je predlagač poslanik Mirsad Đonlagić, jer Dom nije usvojio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije.

U Zajedničku komisiju oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač poslanica Aleksandra Pandurević, imenovani su Mirsad Mešić, Nikola Lovrinović i Aleksandra Pandurević.

Mirsad Isaković, Maja Gasal – Vražalica i Predrag Kožul imenovani su, iz Predstavničkog doma PSBiH, u Zajedničku komisiju oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvojen je Izvještaj o radu i financijski izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj BiH za 2017. godinu.

Usvojen je Izvještaj o radu Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za izradu prijedloga izmjena i dopuna poslovnika Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH. Usvojen je i zaključak o prestanku rada Privremene zajedničke komisije.

U vezi sa tačkom dnevnog reda „Informacija Vijeća ministara BiH o nemogućnosti TV prijenosa utakmica reprezentacije Bosne i Hercegovine“, čiji su predlagači poslanici iz Kluba SBB – Fahrudin Radončić, usvojen je zaključak kojim se Vijeće ministara BiH zadužuje da za narednu sjednicu Predstavničkog doma PSBiH pripremi detaljnu informaciju o ovom pitanju, sa svim relevantnim detaljima, i da predloži neophodne mjere kako se ovaj problem mora i treba regulirati. Usvojen je i zaključak kojim se Vijeće ministara BiH zadužuje da se od Konkurencijskog vijeća BiH pribavi detaljan izvještaj o navedenoj problematici.

Predstavnički dom PSBiH usvojio je zaključak predlagača poslanika Jasmina Emrića kojim je zadužio Vijeće ministara BiH da za prvu narednu sjednicu izradi i dostavi na razmatranje informaciju sa zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, koja je održana u Sarajevu 7. jula 2017. godine, o razgovorima i zaključcima u vezi s namjerom Republike Hrvatske da izgradi skladište i odlagalište radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora, mikrolokacija Čerkezovac u općini Dvor, Republika Hrvatska.

Za narednu sjednicu odgođena je rasprava o informaciji Vijeća ministara BiH o provođenju hitnih mjera i mogućnosti BiH po pitanju izbjegličke krize i priliva migranata u Bosnu i Hercegovinu, čiji je predlagač poslanik Senad Šepić.

Nije usvojena inicijativa poslanika Denisa Bećirovića kojom bi se Predstavnički dom PSBiH zadužio da, u roku od 30 dana od dana usvajanja inicijative, obavi raspravu o Deklaraciji o genocidu Nezavisne države Hrvatske nad Srbima, Židovima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata, koja je usvojena na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Dom je dao saglasnost za ratifikaciju:

  • Sporazuma o grant sredstvima između Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške za unaprjeđenje sigurnosti žena i odgovora na rodno utemeljenu diskriminaciju i nasilje u Bosni i Hercegovini (BHZ-16-0004);
  • Sporazuma između Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstva nacionalne odbrane Narodne Republike Kine o vojnoj pomoći za Bosnu i Hercegovinu;
  • Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću