MENI
22.3.2018

Zamjenica predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini zemalja frankofonskog govornog područja (PSF) Mensura Beganović učestvovala na sastanku Komiteta za parlamentarna pitanja PSF-a

Zamjenica predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini zemalja frankofonskog govornog područja (PSF) Mensura Beganović učestvovala je na sastanku Komiteta za parlamentarna pitanja PSF-a, koji je održan u Briselu.

Razmatrajući izvještaj o zaštiti ličnih podataka u frankofonskom području, učesnici sastanka istaknuli su da se moraju ojačati tijela države za zaštitu ličnih podataka. Konstatirano je i to da postoji direktiva Evropske unije (EU) o zaštiti ličnih podataka, kao i organizirana mreža zemalja iz Afrike koja se bavi istom problematikom. Razgovarano je i o nedavnom slučaju u kojem je Facebook prekršio regulative u vezi sa zaštitom ličnih podataka, nakon čega je kompanija kažnjena u Belgiji ogromnom novčanom kaznom. Zaključeno je da će na godišnjem Plenarnom zasjedanju PSF-a, koje će u junu ove godine biti održano u Québecu, biti donesena rezolucija o sigurnosti i zaštiti ličnih podataka.

Tokom rasprave o izvještaju o etičkom kodeksu u parlamentima frankofonskog govornog područja, razgovarano je i o tijelima, često nezavisnim, koja rade u okviru parlamenata i koja imaju za cilj da pomognu i zaštite parlamentarce u slučajevima kada su izloženi napadima, naročito od strane medija. Bilo je riječi i o etičkom kodeksu vezanom za prijavljivanje imovine i sukob interesa.

Na sastanku Komiteta veliku pažnju izazvalo je i obraćanje stalnog predstavnika Međunarodne organizacije Frankofonije (OIF) pri EU Stephanea Lopeza, koji je govorio o utjecaju francuskog jezika i frankofonske zajednice, kako u Evropskom parlamentu i Evropi tako i u cijelom svijetu. Nakon rasprave o ovom pitanju, zaključak učesnika bio je da frankofonska zajednica sve više gubi utjecaj u pojedinim regijama, kao što je Zapadni Balkan, posebno imajući u vidu rastuću uključenost Kine, Rusije, Turske i država arapskog svijeta. Članice Frankofonije moraju ostati čvrsto vezane i zajednički raditi na zaštiti zajedničkih frankofonskih vrijednosti, zaključili su učesnici sastanka.

Tokom dvodnevnog zasjedanja Komiteta, značajan prostor posvećen je i multilateralnim programima frankofonskog razvoja, odnosu između Frankofonskog parlamenta mladih i nacionalnih parlamenata, kao i programu „Mladi frankofonski parlamentarci“. Članovi Komiteta iznijeli su i svoje prijedloge o kojima bi se moglo razgovarati i na XVII. Samitu Frankofonije, čija će osnovna tema biti „Živjeti zajedno u solidarnosti, diobi humanističkih vrijednosti i poštovanju različitosti: izvor mira i napretka za frankofonski prostor“.

U okviru dvodnevnog sastanka u Briselu, prigodnim kulturnim događajima obilježen je 20. mart, Međunarodni dan Frankfonije, pod motom slavljenja francuskog jezika i zajedničkog življenja. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću