MENI
17.4.2018

Okončan nastavak 37. sjednice Doma naroda

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojio je, u nastavku 37. sjednice, Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Usvojen je i Zakon o zrakoplovstvu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Dom je usvojio i Izvještaj Zajedničke komisije oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o parlamentarnom nadzoru, čime je ovaj Zakon usvojen.

U prvom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

U prvom čitanju usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH, čiji su predlagači delegati Bariša Čolak, Halid Genjac i Darko Babalj.

Dom naroda nije usvojio zahtjev delegata iz Kluba hrvatskog naroda Ljilje Zovko, Bariše Čolaka, Zdenke Džambas, Marija Karamatića i Martina Raguža za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine po hitnom postupku. Prema odluci Doma naroda, ovaj Prijedlog zakona bit će razmatran po skraćenom zakonodavnom postupku.

Dom naroda odgodio je izjašnjavanje o zahtjevu Predstavničkog doma PSBiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku. S tim u vezi, Dom naroda usvojio je zaključak kojim je zadužio Centralnu izbornu komisiju BiH, Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), Vijeće ministara BiH i Agenciju za javne nabavke BiH da, u roku od sedam dana od dana usvajanja ovog zaključka, dostave mišljenje o ovom Prijedlogu zakona, svako u okviru svoje nadležnosti. Usvojen je i zaključak da se naredna sjednica Doma naroda održi do kraja ovog mjeseca, odnosno do 26. aprila 2018. godine.

Radi odsustva predlagača odložena je rasprava o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH u prvom čitanju, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Nije usvojen zahtjev Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH za produženje roka za dostavljanje mišljenja o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o komunikacijama u prvom čitanju, čime je obustavljen zakonodavni postupak u vezi s ovim zakonskim prijedlogom.

U vezi sa tačkom dnevnog reda koja se odnosila na prijedlog zaključaka delegata Marija Karamatića, Dom naroda naložio je Ministarstvu pravde BiH da, radi nemogućnosti dobijanja informacije Vijeća ministara BiH o načinu i provođenju adekvatne kontrole nad finansijskim sredstvima koja Vanjskotrgovinska komora BiH ostvaruje u vršenju javnih ovlaštenja, u Vanjskotrgovinsku komoru BiH uputi upravnu inspekciju koja će utvrditi zakonitost rada Vanjskotrgovinske komore BiH, te da o nalazima obavijesti Dom u roku od 30 dana. Usvojen je i zaključak kojim Dom naroda nalaže Uredu za reviziju institucija BiH da, radi očitih manjkavosti u praćenju i provođenju adekvatne kontrole nad finansijskim sredstvima koja Vanjskotrgovinska komora BiH ostvaruje u vršenju javnih ovlaštenja, izvrši reviziju zakonitosti utroška navedenih finansijskih sredstava, ta da o nalazima revizije obavijesti Dom u roku od 30 dana.

Usvojen je Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2017. godinu.

Dom je usvojio i Izvještaj o provedenoj reviziji učinka o temi „Efikasnost pripreme projekata reforme javne uprave u BiH“, čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija BiH.

Usvojen je i Izvještaj o provedenoj reviziji učinka o temi: “Praćenje realizacije preporuka revizije učinka“, čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija BiH.

Dom je usvojio i Izvještaj o radu Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za 2017. godinu.

Usvojen je i Izvještaj o radu Privremene istražne komisije Doma naroda za pribavljanje informacija o vanjskopolitičkom statusu Bosne i Hercegovine, čiji je podnosilac Privremena istražna komisija Doma naroda za pribavljanje informacija o vanjskopolitičkom statusu Bosne i Hercegovine.

Na usaglašavanje Kolegiju, usljed nedostatka entitetske većine glasova, upućeni su Izvještaj o radu Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH kao nezavisnog tijela policijske strukture Bosne i Hercegovine za 2017. godinu i Plan rada Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH kao nezavisnog tijela policijske strukture Bosne i Hercegovine za 2018. godinu.

Dom je usvojio Odluku o razrješenju Dragana Anđelića sa dužnosti zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Dom naroda dao je saglasnost za ratifikaciju:

  • Dodatnog protokola 5 uz Sporazum o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006),
  • Sporazuma između Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstva nacionalne odbrane Narodne Republike Kine o vojnoj pomoći za Bosnu i Hercegovinu,
  • Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša,
  • Amandmana broj 1 na Ugovor o finansiranju, zaključen između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke 19. maja 2014. godine u Sarajevu i 5. juna 2014. godine u Luksemburgu (Ugovor o finansiranju) - Distribucija električne energije BiH/C (Fi 82.304-SERAPIS 2010-0562),
  • Sporazuma o finansiranju i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW), i Bosne i Hercegovine (primalac), koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora BiH, i Federacije Bosne i Hercegovine (Federacija), koju predstavlja Federalno ministarstvo finansija, i Grada Zenice (agencija za izvođenje projekta), kojeg predstavlja gradonačelnik, u iznosu od 13.016.696,80 eura (investicije) i 500,000,00 eura (prateće mjere) - Prikupljanje i tretman otpadnih voda, Zenica.

Na usaglašavenje Kolegiju, usljed nedostatka entitetske većine, upućeno je davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o grant sredstvima između Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške za unapređenje sigurnosti žena i odgovora za rodno zasnovanu diskriminaciju i nasilje u BiH. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću