MENI
18.4.2018

Okončana 60. sjednica Predstavničkog doma

Na 60. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH, čiji je predlagač poslanik Amir Fazlić. Radi nepostojanja entitetske većine, Kolegij Predstavničkog doma PSBiH obavit će naknadno usaglašavanje o tome da li će se glasati o prijedlogu zaključka poslanika Amira Fazlića da ovaj zakonski prijedlog Dom naroda PSBiH razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Radi nepostojanja entitetske većine, na usaglašavanje Kolegiju upućen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH u drugom čitanju, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Na usaglašavanje Kolegiju, radi nepostojanja entitetske većine, upućen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH u prvom čitanju, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Radi nepostojanja entitetske većine, na usaglašavanje Kolegiju upućen je i Izvještaj Zajedničke komisije oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH.

Ustavnopravna komisija zadužena je da dostavi novo mišljenje o Prijedlogu zakona o dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH, čiji je predlagač poslanik  Mirsad Đonlagić, jer Dom nije usvojio negativno mišljenje o ovom zakonskom prijedlogu.

Odbijen je zahtjev poslanika Nikole Lovrinovića da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH razmatra po hitnom zakonodavnom postupku. Dom je odlučio da se ovaj zakonski prijedlog razmatra po redovnom zakonodavnom postupku.

Obustavljen je zakonodavni postupak za Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH, čiji je predlagač poslanik Mirsad Đonlagić.

Nije usvojen Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvojen je prijedlog poslanika Nikole Špirića za uvrštavanje nove tačke u dnevni red sjednice Predstavničkog doma PSBiH koja glasi: ''Stanje sigurnosti u BiH povodom alarmantnih izjava ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića''.

Usvojeni su izvještaji o radu zajedničkih komisija oba doma PSBiH za 2017. godinu i to:

  • Izvještaj o radu Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH;
  • Izvještaj o radu Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj;
  • Izvještaj o radu Zajedničke komisije za evropske integracije;
  • Izvještaj o radu Zajedničke komisije za administrativne poslove;
  • Izvještaj o radu Zajedničke komisije za ljudska prava.

Usvojeni su i izvještaji o radu komisija Predstavničkog doma PSBiH za 2017. godinu i to:

  • Izvještaj o radu Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH;
  • Izvještaj o radu Komisije za saobraćaj i komunikacije;
  • Izvještaj o radu Ustavnopravne komisije ;
  • Izvještaj o radu Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova;
  • Izvještaj o radu Komisije za finansije i budžet;
  • Izvještaj o radu Komisije za vanjske poslove;
  • Izvještaj o radu Komisije za vanjsku trgovinu i carine.

Usvojen je Izvještaj o radu Vijeća nacionalnih manjina BiH za 2017. godinu.

Usvojen je, sa prve tri preporuke iz Izvještaj, Izvještaj o radu Nezavisne komisije za praćenje uvjeta boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica BiH ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH, za 2017. godinu.

Usvojen je i Izvještaj o aktivnostima Ureda za reviziju institucija BiH za 2017. godinu.

Dom je usvojio i Godišnji izvještaj o provođenju Kodeksa ponašanja poslanika i delegata u PSBiH za 2017. godinu.

Na usaglašavanje Kolegiju, radi nepostojanja entitetske većine, upućen je Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana PSBiH za 2017. godinu.

Usvojen je Prijedlog državne strategije nadzora nad opojnim drogama, sprječavanja i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u BiH za period od 2018. do 2023. godine.

Prihvaćena je inicijativa poslanice Hanke Vajzović. Usvojen je i prijedlog Ustavnopravne komisije da se ustavnopravne komisije oba doma PSBiH ovlaste da utvrde prijedlog službenog pročišćenog teksta Zakona o državnoj službi u institucijama BiH.

Dom je dao saglasnost za ratifikaciju: 

  • Sporazuma o finansiranju i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW) i Bosne i Hercegovine (primalac), koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora BiH, i Federacije Bosne i Hercegovine (Federacija), koju predstavlja Federalno ministarstvo finansija i Grada Zenica (agencija za provođenje projekta), koji predstavlja gradonačelnik, u iznosu od 13.016.696,80 eura (investicije) i 500.000,00 eura (prateće mjere) – Prikupljanje i tretman otpadnih voda, Zenica,
  • Amandmana broj 1 na Ugovor o finansiranju zaključen između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke 19. maja 2014. u Sarajevu i 5. juna 2014. u Luksemburgu (Ugovor o finansiranju) – Distribucija električne energije BiH/C (Fi 82.304 – SERAPIS 2010-0562),
  • Izmjena i dopuna (iz 2016. godine) Konvencije o radu na moru (MLC) iz 2006. godine,
  • Protokola iz 2014. godine uz Konvenciju Međunarodne organizacije rada o prisilnom radu iz 1930. godine,
  • Amandmana na Sporazum o grantu između Razvojne banke Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine u vezi s Regionalnim stambenim programom i u vezi s drugim potprojektom u okviru Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u Bosni i Hercegovini,
  •  Sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2015. – 2017. za 2016. godinu, između Evropske komisije, Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore,
  • Ugovora o saglasnosti na uvećanje zajma i prihvatanju uvećanja obaveza po Ugovoru o garanciji (Banja Luka – Doboj – faza 1) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj i Ugovora broj 2 o Amandmanu na Ugovor o zajmu potpisan 26. aprila 2012. (Banja Luka – Doboj – faza 1) između Javnog preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ Banja Luka i Evropske banke za obnovu i razvoj,
  • Amandmanа br. 3 na Ugovor o finansiranju zaključen između Evropske investicione banke, Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine dana 15. jula 2008. u Sarajevu i 18. augusta 2008. u Luksemburgu i naknadni Amandman na Ugovor/Vodovod i kanalizacija u Federaciji BiH – Fi 24.569 (Ugovor o finansiranju), broj: 01,02-05-2-925/18, od 10.4.2018. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću