MENI
17.5.2018

Saopćenje Zajedničke komisije za ljudska prava i Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova u povodu 17. maja - Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije

U povodu 17. maja - Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH izdale su zajedničko saopćenje za javnost, čiji sadržaj prenosimo u cjelosti:

“Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije obilježava se 17. maja, na dan kada je 1990. godine homoseksualnost uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svjetske zdravstvene organizacije.

Svjesni kako su osobe drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, čak i danas, izložene različitim oblicima diskriminacije, posebno zločinu iz mržnje i govoru mržnje, parlamentarne komisije pozivaju organe vlasti da intenziviraju napore na obezbjeđivanju pune sigurnosti i fizičkog i psihičkog integriteta LGBTI osoba.

Neophodno je, također, intenzivirati napore na uvođenju i stalnom sprovođenju aktivnosti kojima će se podići svijest građana, posebno mladih, o seksualnoj i rodnoj različitosti i pravu na slobodno izražavanje seksualnog i rodnog identiteta.

Posljednje tri godine, Zajednička komisija za ljudska prava PSBiH i Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH, u saradnji s nevladinim sektorom, rade na otklanjanju diskriminacije i ostvarivanju prava unapređenjem zakonodavnog i javnopolitičkog okvira za zaštitu prava LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini.

Zbog svega nadamo se da će, u ne tako dalekoj budućnosti, ljudska prava LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini biti na daleko bolji način zaštićena i da će se osjećati ravnopravnim sa ostalim građanima”, kaže se u zajedničkom saopćenju Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH i Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću