MENI
17.5.2018

U holu Parlamentarne skupštine BiH otvorena izložba portreta stradalnika rata - "Lično"

U prisustvu predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti Bosne i Hercegovine, stradalnika iz proteklog rata i predstavnika nevladinih organizacija, danas je u holu Zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) otvorena izložba umjetničkih fotografija – portreta građana naše zemlje koji su, kao zatočenici logora, bili najdirektnije izloženi ratnim torturama i stradanjima.

Izložba pod nazivom „LIČNO“, čiji je autor fotograf Velija Hasanbegović, otvorena je povodom stavljanja na dnevni red sjednice Predstavničkog doma PSBiH dokumenta „Platforma za mir“. Ovom platformom i izložbom, koje predstavljaju dio USAID-ovog mirovnog projekta „PRO – Budućnost“, šalje se jasna i snažna poruka da stradalnici rata, te narodi i građani BiH žele dugoročan i stabilan mir, kao i poruka da se stradanja i sukobi nikome i nikada više ne dogode na ovim prostorima.

Prisutnima su se obratili logoraši Janko Samouković, Amir Omerspahić i Krešo Primorac, ministarica ljudskih prava i izbjeglica BiH Semiha Borovac, čije je Ministarstvo uputilo „Platformu za mir“ u parlamentarnu proceduru, kao i poslanik Borislav Bojić, predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH, koja je ovu platformu jednoglasno usvojila i predložila da isto urade i domovi Parlamentarne skupštine BiH.

Podršku „Platformi za mir“ i mirovnom projektu „PRO – Budućnost“ u svojim obraćanjima povodom otvaranja izložbe uputili su i članovi Savjetodavnog vijeća Pro budućnost, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić, te poslanici u Predstavničkom domu PSBiH Maja Gasal – Vražalica i Lazar Prodanović.

Izložba „LIČNO“ u holu PSBiH bit će otvorena do 1. juna ove godine. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću