MENI
23.5.2018

U Bihaću počela Četvrta godišnja konferencija o stanju ljudskih prava

U Bihaću je danas počela Četvrta godišnja konferencija o stanju ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini koju, u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH, organizira Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Primarni cilj dvodnevne Konferencije, na kojoj učestvuju članovi Zajedničke komisije, predstavnici svih nivoa zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, predstavnici Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, kao i predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija u našoj zemlji, je poštivanje ljudskih prava azilanata, izbjeglica i migranata, s posebnim osvrtom na poštivanje svih domaćih i međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava.

Obraćajući se učesnicima Konferencije, predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Borislav Bojić istaknuo je da parlamenti, kao centralne institucije demokratije, pored donošenja zakona vrše i nadzor i provode kontrolu nad radom izvršne vlasti, a što je, kako je rekao, dodatno pojačano i donošenjem Zakona o parlamentarnom nadzoru.

Govoreći o primarnom cilju Konferencije, predsjedavajući Bojić je kazao da je posljednih nekoliko godina cijela Evropa suočena sa velikim prilivom migranata. Podaci kojima raspolažemo govore da je od januara do početka maja ove godine u BiH ušlo gotovo 3.500 ilegalnih migranata, rekao je Bojić i dodao da vlasti ne raspolažu tačnim podacima koliko je migranata ostalo u BiH, a koliko ih se uspjelo probiti do Hrvatske i dalje prema drugim državama članicama Evropske unije. Prema Bojićevim riječima, država je na velikom ispitu, jer prema informacijama koje je Zajednička komisija dobila prilikom posjeta Službi za poslove sa strancima, te Imigracijskom i Azilantskom centru u Sarajevu, problemi s kojima je naša zemlja suočena jesu nedovoljni smještajni, tehnički, kadrovski i finansijski kapaciteti u centrima za migrante i azilante, nepostojanje konkretne strategije pri realizaciji prihvata i zbrinjavanja azilanata, izbjeglica i migranata, te manjak službenika u Graničnoj policiji BiH i neodgovarajuća infrastruktura na graničnim prijelazima.

Tretman prema izbjeglicama, azilantima i migrantima izazov je za svaku zemlju, a posebno za zemlju sa slabom ekonomijom i nedovoljnim institucionalnim kapacitetima, rekao je Bojić i poručio da je neophodno osigurati potpuno poštivanje međunarodnih i regionalnih instrumenata ljudskih prava, kao što su Ženevska konvencija o statusu izbjeglica i Evropska konvencija za ljudskim pravima, kao i ispuniti sve relevantne obaveze koje proizilaze iz OSCE-ove ljudske dimenzije.

Učesnicima se obratio i šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Bruce G. Berton, koji je istaknuo da konferencija predstavlja djelotvorno sredstvo identifikacije i pokušaj da se riješe najrelevantnija pitanja koja se tiču zaštite ljudskih prava u BiH. Kako je ambasador Burton istaknuo, predviđa se da će pitanje migranata sve više dobijati na značaju u BiH, jer u narednom periodu možemo očekivati još veći broj žena i djece koja će ulaziti u BiH. Prema riječima ambasadora Burtona, s obzirom na to da BiH postaje tranzitna država za migrante, bit će potrebno da država organizira pružanje pomoći ljudima, u skladu sa međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava.

Prvog dana konferencije učesnici su razgovarali i o realizaciji usvojenih zaključaka sa dosadašnjih konferencija o stanju ljudskih prava u našoj zemlji. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću