MENI
24.5.2018

Zamjenici predsjedavajućih Predstavničkog doma i Doma naroda Šefik Džaferović i Safet Softić razgovarali sa članovima Delegacije Venecijanske komisije Vijeća Evrope

Zamjenici predsjedavajućih Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šefik Džaferović i Safet Softić razgovarali su danas u Sarajevu sa članovima Delegacije Venecijanske komisije Vijeća Evrope, koji borave u višednevnoj radnoj posjeti našoj zemlji.

Konstatirajući da je sve manje vremena za postizanje kompromisa između vodećih političkih partija u BiH i za usvajanje prihvatljivog rješenja kojim bi se izbjegli očekivani problemi u implementaciji izbornih rezultata Općih izbora u oktobru ove godine, zvaničnici Venecijanske komisije naglasili su da su rješenja u rukama domaćih vlasti, posebno zakonodavaca u čijoj je nadležnosti da usvoje izmjene Izbornog zakona BiH.

Članovi rukovodstva oba doma PSBiH zahvalili su se predstavnicima Venecijanske komisije na pokazanoj predanosti i želji da pomognu u postizanju kompromisnog rješenja u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

Džaferović i Softić složili su se sa ocjenom da je, posebno nakon što je Centralna izborna komisija BiH donijela odluku o raspisivanju Općih izbora, sužen manevarski prostor za postizanje dogovora u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

Džaferović i Softić iznijeli su stav da nastavak razgovora, koji se vode uz medijaciju predstavnika Evropske unije i SAD, a u koje su se uključili i predstavnici Venecijanske komisije kao savjetodavnog tijela Vijeća Evrope, šalje poruku da mogućnost dogovora postoji i da BiH nakon Općih izbora u oktobru neće ući u krizni period u vezi sa implementacijom izbornih rezultata.

Naglašeno je da je prioritetna obaveza PSBiH da usvoji izmjene Izbornog zakona BiH i da zakonodavna procedura u oba doma neće predstavljati problem, ukoliko se postigne politički dogovor o ovom važnom pitanju. S tim u vezi, rečeno je da treba biti uporan u traganju za rješenjima, te izražena nada da će kod političkih predstavnika uključenih u razgovore prevladati razum i volja da se riješi ovo pitanje. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću