MENI
20.6.2018

Saopćenje predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava Borislava Bojića povodom 20. juna, Svjetskog dana izbjeglica

Povodom 20. juna, Svjetskog dana izbjeglica, predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borislav Bojić uputio je saopćenje za javnost, čiji sadržaj prenosimo u cjelosti:

„Svjetski dan izbjeglica, koji se od 2001. godine odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda obilježava širom planete, prilika je da upozorimo na potrebu poštovanja važećih međunarodnih konvencija, kao i ljudskih prava i osnovnih sloboda izbjeglica, posebno onih koji su ratom i nasiljem primorani da napuste svoje domove i države.

U trenutku kada je Bosna i Hercegovina suočena sa ozbiljnom migrantskom i izbjegličkom krizom, potrebno je pokazati razum i solidarnost, naročito prema djeci i drugim ranjivim kategorijama među izbjeglicama.

Istovremeno, potrebno je da sve nadležne institucije značajno podignu nivo mobilnosti i spremnosti za suočavanje sa migrantskom krizom, kako situacija ne bi izmakla kontroli i kako se građani Bosne i Hercegovine ne bi suočili sa haotičnim stanjem koje može da ugrozi njihovu sigurnost i njihova prava.

Bosna i Hercegovina ima obavezu da poštuje i prava tražilaca azila, ali i dužnost da spriječi zloupotrebu tih prava, kao i da zaustavi ili odvrati ilegalne prelaske granice ljudi koji nemaju lične dokumente i kojima je teško ili nemoguće utvrditi stvarni identitet.

Bosna i Hercegovina ne može i ne smije ostati sama u suočavanju sa migrantskom krizom. Nadležne institucije moraju raditi u punom kapacitetu i moraju uspostaviti punu saradnju sa svim susjednim zemljama, kao i sa institucijama Evropske unije, s ciljem da se zajednički traže rješenja i podnese teret rastuće migrantske krize“, navodi se u saopćenju predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Borislava Bojića. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću