MENI
21.9.2018

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović razgovarali sa komandantkinjom NATO štaba u Sarajevu

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović susreli su se danas sa komandanticom NATO štaba u Sarajevu, brigadnom generalicom Marty J. Bissell.

Tokom susreta razmijenjene su informacije o aktivnostima Zajedničke komisije u oblasti parlamentarnog nadzora nad sektorom odbrane i sigurnosti u 2018. godini. S tim u vezi, predsjedavajući Zajedničke komisije Sifet Podžić naglasio je da je tokom 2018. godine u sektoru odbrane težište bilo na praćenju procesa javnih nabavki i trošenju budžetskih sredstava, na aktivnostima uništavanja viškova naoružanja, municije i minsko – eksplozivnih sredstava, kao i na stanju personala i ljudskih prava u Oružanim snagama BiH (OSBiH), gdje je u posljednje vrijeme zabilježen zabrinjavajući odliv stručnih kadrova sa visokim oficirskim činovima.

Takođe, razgovarano je i o opremanju OSBiH, rješavanju pitanja knjiženja vojne imovine i drugim pretpostavkama za aktiviranje MAP-a, procesu implementacije dokumenta  „Pregled odbrane“, kao i o pružanju pomoći oko daljnjeg angažmana deminerskih jedinica OS BiH u procesu vojnog deminiranja, u čemu je NATO štab u Sarajevu neposredno angažiran.

Brigadna generalica Bissell upoznala je predsjedavajućeg Podžića i parlamentarnog vojnog povjerenika BiH Boška Šiljegovića sa težištem i prioritetima rada Komande NATO-a u Sarajevu do kraja 2018. godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću