MENI
7.12.2018

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Sead Kadić učestvovao u Ženevi na konferenciji o WTO

U Ženevi je danas završena dvodnevna međunarodna konferencija o aktuelnom trenutku i budućnosti Svjetske trgovinske organizacije (WTO), u čijem radu je, u ime Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), učestvovao zamjenik predsjedavajućeg Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH Sead Kadić.

Na konferenciji, koju su zajednički organizirali Interparlamentarna unija i Evropski parlament, a koja je održana pod motom „WTO – put naprijed“, govorilo se o mogućnostima i izazovima sa kojima se suočava WTO, o perspektivi ove trgovinske organizacije, kao i o mogućnostima jačanja transparentnosti rada i mehanizama nadzora nad WTO u okviru uspostavljene parlamentarne dimenzije. U okviru konferencije, parlamentarci su informirani i o nedavnim pregovorima iz Dohe, kao i o ishodima 11. ministarske konferencije WTO-a, održane u Buenos Airesu.

Učesnicima konferencije obratili su se brojni zvaničnici Interparlamentarne unije, Evropskog parlamenta i WTO-a, koji su govorili o neophodnosti provođenja reformi WTO-a. Upozoreno je na to da uspostavljeni sistem postaje sve slabiji, zbog utjecaja uvođenja novih tehnologija u oblast trgovine.

Diskutirano je i o potrebi pojednostavljenja procedura za pristup novih članica u WTO. Govorilo se i o tijelu WTO-a za rješavanje sporova između država, budući da to tijelo, pogotovo u zadnjih nekoliko godina, ima mnogo posla. To se, kako je rečeno, posebno odnosi na takozvani trgovinski rat između velikih trgovinskih sila, zbog čega je WTO, samo u ovoj godini, primila oko 70 prijava za pokretanje procedura za rješavanje sporova između država.

Zajednički stav učesnika konferencije je da je WTO trenutno u veoma turbulentnoj fazi, da je potreban razgovor o budućnosti organizacije i njenom opstanku, te da je neophodno jačati ulogu WTO-a, u čemu se posebno računa na podršku parlamentaraca. Naglašeno je da je upravo zbog toga ova konferencija organizirana sa Interparlamentarnom unijom, kao najvećom i najstarijom multilateralnom organizacijom koja okuplja parlamente i parlamentarce iz cijelog svijeta. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću