MENI
20.2.2019

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ognjen Tadić učestvovat će na 13. plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Mediterana

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i član Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM) Ognjen Tadić učestvovat će na 13. plenarnom zasjedanju PAM-a, koje će se 21. i 22. februara održati u Beogradu.

Tokom zasjedanja, čiji je domaćin Narodna skupština Srbije, parlamentarci iz mediteranskih država Evrope, Afrike i sa Bliskog istoka raspravljat će o značajnom broju aktuelnih političkih i sigurnosnih pitanja s kojima se regija suočava. Bit će riječi i o izazovima koje donose migracije, klimatske promjene, kao i o nizu pitanja koja se odnose na saradnju država regije s ciljem bolje ekonomske povezanosti i privrednog rasta i razvoja.

Prema najavama organizatora, na prijedlog tri stalna komiteta PAM-a, tokom dvodnevnog zasjedanja u Beogradu bit će usvojeno šest rezolucija koje se odnose na problem terorizma kao sve veće prijetnje za euro – mediteranski regiju, na izazove u pogledu klimatskih promjena i ulogu PAM-a u pronalaženju rješenja za te izazove, na pitanje provođenja globalnog dogovora za migracije u regiji Mediterana i uloge parlamentaraca u zaštiti ljudskih prava migranata.

Učesnici 13. plenarnog zasjedanja PAM-a saslušat će pozdravna obraćanja zvaničnika zemlje domaćina, predsjednika PAM-a Pedra Roquea, kao i poruku generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Guterresa.

Na kraju zasjedanja bit će izabran i novi predsjednik PAM-a, a bit će dodijeljene i nagrade laureatima PAM-a za 2018. godinu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću