MENI
20.3.2019

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikola Špirić razgovarao sa ambasadorom Katara u Bosni i Hercegovini

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Nikola Špirić razgovarao je danas sa ambasadorom Katara u Bosni i Hercegovini Nj.E. Sultan Bin Ali Al-Khaterom.

U otvorenom razgovoru istaknuto je da Bosnu i Hercegovinu i državu Katar vežu prijateljski i vrlo dobri politički odnosi, međutim da treba istrajno raditi kako bi se ostvarilo snažnije povezivanje i na ekonomskom planu za šta postoje brojne neiskorištene šanse. U tom smislu, pozdravljeno je otvaranje direktne avio linije između naše dvije zemlje što je već doprinijelo rastu turističke razmjene i otvara prostor i za bolje povezivanje biznismena, pa i rast investicija u Bosni i Hercegovini.

Dr. Špirić upoznao je ambasadora sa aktuelnim dešavanjima u zemlji i procesu približavanja Evropskoj uniji. Osim toga, dr. Špirić je predložio da se radi na uspostavljanju simetričnog viznog režima, te dodao da bi bilo dobro da zaživi najavljeni Fond prijateljstva koji bi trebao rezultirati razvojem malih i srednjih preduzeća u BiH. On je istaknuo i da u svim takvim procesima parlamenti na svim nivoima trebaju poticati izvršne vlasti da osmišljavaju i pripremaju kvalitetne sporazume i ugovore kako bi se što brže otklanjale barijere za snažnije povezivanje.

Ambasador Al-Khater najavio je danas da će katarski privrednici biti prisutni na ovogodišnjim biznis forumima u Sarajevu i na Jahorini, što će svakako biti prilika za dodatno upoznavanje i uspostavljanje novih privrednih veza. On je, tokom razgovora, uručio i zvaničan poziv Katara da rukovodstvo Doma naroda prisustvuje Skupštini Interparlamentarne unije koja će u aprilu ove godine biti održana u Dohi. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću