MENI
21.3.2019

Članovi kolegija i poslanici oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa članovima Radne grupe Vijeća EU za zapadni Balkan

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić i poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Nikola Lovrinović razgovarali su danas u Sarajevu sa članovima Radne grupe Vijeća Evropske unije za zapadni Balkan (COWEB).

Predstavnici ovog radnog tijela Evropske unije (EU), predvođeni šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Lars – Gunnarom Vigemarkom, interesovali su se za aktuelnu političku situaciju i proces formiranja vlasti u BiH, za prioritete novog saziva PSBiH u procesu evropskih integracija, za pitanja poput procesa pomirenja, zabrane ili iskorjenjivanja jezika mržnje, te pitanja obrazovanja u svjetlu problema dvije škole pod jednim krovom.

Ističući da su naredne četiri godine ključne za proces evropskih integracija BiH, ambasador Wigemark naglasio je važnost aktivne uloge PSBiH u tom procesu. S tim u vezi, ambasador Wigemark i eksperti EU rekli su da bi bilo dobro kada bi novi saziv PSBiH riješio pitanje funkcionisanja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), tijela za saradnju Evropskog parlamenta i PSBiH predviđenog Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Evropska perspektiva BiH pozdravljena je i u ime rumunskog predsjedavanja EU, u ime kog je gospođa Antoaneta Barta pozvala na dijalog kao preduslov rješavanja ključnih problema u našoj zemlji, kao i na provođenje reformi na putu BiH ka EU.

Zahvaljujući se na podršci koju države članice EU pružaju BiH u procesu evropskih integracija, predstavnici PSBiH apostrofirali su činjenicu da u vezi sa ovim procesom postoji konsenzus svih političkih subjekata u BiH.

S tim u vezi Izetbegović, Špirić i Lovrinović podsjetili su na to da je BiH predala odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, te izrazili nadu da će BiH do kraja ove godine dobiti status kandidata za ulazak u EU.

Odgovarajući na pitanja evropskih zvaničnika i eksperata, predstavnici PSBiH upozorili su da se BiH suočava sa odlaskom mladih ljudi iz zemlje, kao i sa novim talasom migrantske krize, te zatražili pomoć institucija EU u rješavanju ova dva krupna problema.

Tokom razgovora sa evropskim zvaničnicima najavljeno je da će za sedam dana Bosnu i Hercegovinu posjetiti evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću