MENI
19.7.2019

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragan Čović razgovarao sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović razgovarao je u Zagrebu sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Razgovarano je o odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, te o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Važnim su ocijenili otvorenu komunikaciju i rješavanje svih otvorenih pitanja u duhu dobrosusjedskih odnosa. 
 
Dr. Čović upoznao je premijera Plenkovića o preprekama, ali i nužnosti hitnog formiranja vlasti na svim nivoima, posebice Vijeća ministara BiH. Kazao je da su legitimni predstavnici Hrvata u BiH spremni na saradnju, uz izmjene Izbornog zakona kao jedinog mogućeg načina kojim bi se osigurali i zaštitili ustavnost i demokratičnost izbornog procesa, uz uvažavanje načela konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim nivoima.
 
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković još jednom je iskazao punu podršku Bosni i Hercegovini u provođenju reformi usmjerenih na približavanje članstvu u Evropskoj uniji. Posebno važnim istaknuo je poštivanje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH, a osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću