MENI
30.8.2019

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragan Čović razgovarao u Zagrebu sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske

"Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović razgovarao je danas u Zagrebu sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o aktuelnim temama, političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, kao i o daljoj privrednoj saradnji između dvije zemlje.

Dr. Čović naglasio je snažnu opredijeljenost zvaničnika Hrvatskog narodnog sabora prema uključivanju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju (EU) i NATO. Predstavnici hrvatskog naroda u BiH su na tom putu istinski predvodnici, što su dosljednim poštivanjem ovih vanjskopolitičkih ciljeva domovine Bosne i Hercegovine na primjerima i pokazali, istaknuo je dr. Čović.

Dr. Čović je kazao i da je nužno što prije okončati proces formiranja vlasti na svim nivoima uz dogovor i kompromis i pronalazak zajedničkog stava pri implementaciji potpisanog sporazuma između HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA kao izbornih pobjednika među svojim narodima.

Premijer Plenković i ovom prilikom istaknuo je snažno zalaganje Vlade Hrvatske za što brže priključivanje Bosne i Hercegovine EU i NATO-u. U tom kontekstu, rekao je i kako su prepoznati konzistentni stavovi predstavnika hrvatskog naroda u BiH, koji snažno podržavaju put BiH prema EU i NATO-u. Ocijenio je kako su ti procesi nužni za stabilnost, mir, te privredni napredak Bosne i Hercegovine.

Hrvatska će kao članica EU i NATO-a biti i dalje snažan zagovornik takve politike i pomoći BiH na tom putu, kazao je Plenković te dodao da je u BiH, pri izradi zajedničkih politika, važno uvažavanje svih prava i interesa tri jednakopravna konstitutivna naroda." (saopćenje iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću