MENI
17.2.2020

Održana 5. sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma

Na 5. sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) prihvaćen je, uz četiri usvojena amandmana, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija je prihvatila Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi „Upravljanje procesom realizacije ugovora o javnim nabavkama u institucijama BiH“, čiji je sačinilac Ured za reviziju institucija BiH. Komisija je predložila Domu da usvoji zaključak kojim se od Vijeća ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH traži da u roku od tri mjeseca izvijeste Predstavnički dom PSBiH o planiranim i preduzetim aktivnostima na realizaciji preporuka iz Izvještaja o izvršenoj reviziji učinka, te da o preduzetim aktivnostima upoznaju Ured za reviziju institucija BiH.

Prihvaćen je i Izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH o izvršenoj reviziji učinka o temi „Praćenje realizacije preporuka revizije učinka BiH“.

Komisija je prihvatila i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi „Utvrđivanje carinske vrijednosti polovnih motornih vozila“, čiji je sačinilac Ured za reviziju institucija BiH. Komisija je predložila Domu da usvoji zaključak kojim se od Uprave za indirektno oporezivanje BiH traži da u roku od tri mjeseca izvijesti Predstavnički dom PSBiH o planiranim i preduzetim aktivnostima na realizaciji preporuka iz Izvještaja o izvršenoj reviziji učinka, te da o preduzetim aktivnostima upozna Ured za reviziju institucija BiH.

Komisija je prihvatila Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2017. i 2018. godinu u dijelu nadležnosti Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH, i to za sljedeće institucije:

- Ministarstvo finansija i trezora BiH;

- Upravu za indirektno oporezivanje BiH;

- Agenciju za javne nabavke BiH.

Za narednu sjednicu Komisije odloženo je razmatranje Godišnjeg revizorskog izvještaja o glavnim nalazima i preporukama za 2017. godinu, čiji je sačinilac Ured za reviziju institucija BiH. Za narednu sjednicu odloženo je i razmatranje Prijedloga plana Komisije za razmatranje izvještaja o finansijskom poslovanju institucija BiH u 2018. godini. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću