MENI
20.2.2020

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto učestvuje u radu Evropske parlamentarne sedmice 2020

"Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Borjana Krišto učestvuje, na poziv predsjednika Evropskog parlamenta Davida Sassolija i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića u radu Evropske parlamentare sedmice 2020. Drugog dana konferencije Evropske parlamentarne sedmice 2020 gospođa Krišto je učestvovala na plenarnoj sesiji „Postati svjetski lider u borbi protiv klimatskih promjena: Kakva je uloga ekonomskih, budžetskih i socijalnih politika EU?“

Raspravljajući o pitanjima očuvanja okoliša i borbe protiv klimatskih promjena, parlamentarci su razmjenili mišljenja i stavove o važnosti efikasne politike u borbi protiv klimatskih promjena kao i o značaju klimatskih promjena za ekonomsku i socijalnu politiku EU.

Govoreći u okviru teme zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto naglasila je da nepripremljenost na klimatske promjene negativno utječe na ekonomski rast jer usljed ekstremnih vremenskh pojava privredni rast biva usporen. Također, podsjetila je na razorne poplave koje su pogodile našu zemlju 2014. godine posljedice čega se u određenim područjima osjećaju i danas.

Upozoravajući na činjenicu da klimatske promjene nisu pojava koju neka zemlja može pojedinačno riješiti, podcrtala je da je izuzetno važno šte se i Bosna i Hercegovina našla među državama koje su ratificirale Pariški sporazum o klimatskim promjenama kojim su utvrđene ambiciozne mjere i ciljevi za ograničavanje globalnog zatopljenja.

Tokom Evropske parlamentarne sedmice 2020 u Briselu zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto susrela se sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem, učestvovala je u radu niza odbora, te održala više sastanaka sa eurozastupnicima na kojima je razgovarano o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini ali i u Evropskoj Uniji." (saopćenje iz Kabineta zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjane Krišto)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću