MENI
25.2.2020

Održana 6. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma

Na 6. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržan je, u drugoj komisijskoj fazi i po skraćenom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o patentu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

U drugoj komisijskoj fazi podržan je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma utvrdila je da je Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut, usaglašen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH. Komisija, međutim, nije podržala principe ovog Prijedloga zakona.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma podržala je poslaničku inicijativu Mirjane Markinković – Lepić koja glasi: „Na osnovu člana 8. Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH, upućujem poslaničku inicijativu kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od 90 dana od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu PSBiH, donese odluku o provjeri diploma svih zaposlenih u državnim institucijama u smislu kontrole validnosti diploma u skladu sa zakonskim propisima iz oblasti obrazovanja“.

Komisija nije primila k znanju Informaciju o radu Tužilaštva BiH za 2018. godinu. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću