MENI
26.2.2020

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Asim Sarajlić učestvovao u radu skupa “Godišnja analiza iz oblasti upravljanja personalom u Oružanim snagama BiH za 2019. godinu”

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Asim Sarajlić učestvovao je u radu skupa pod nazivom “Godišnja analiza iz oblasti upravljanja personalom u Oružanim snagama BiH za 2019. godinu”, koji je danas, u organizaciji Ministarstva odbrane BiH, održan u Sarajevu.

Godišnjoj analizi prisustvovali su ministar odbrane BiH Sifet Podžić, zamjenici ministra odbrane BiH Mirko Okolić i Mijo Krešić, kao i najodgovorniji generali i oficiri Oružanih snaga BiH, sa zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, general – majorom Gojkom Kneževićem na čelu.

U obraćanju učesnicima skupa predsjedavajući Sarajlić naglasio je da se što prije trebaju odvojiti budžetska sredstva za povećanje plata profesionalnih vojnih lica. Prema riječima Sarajlića, održavanje potrebnog nivoa borbene spremnosti, podmlađivanje vojničkog i oficirskog kadra treba da budu prioritet Oružanih snaga BiH, baš kao i priprema i dogradnja normativno - pravnih akata s ciljem poboljšanja uvjeta života i rada u Oružanim snagama BiH. Osim ovih pitanja, Sarajlić je kao prioritetne zadatke pomenuo i proces upućivanja kadeta na školovanje u inostranstvo, opremanje vojnih lokacija novom opremom, kao i ulaganje dodatnih napora na poboljšanju uvjeta za rad pripadnika Oružanih snaga BiH.

Sarajlić je najodgornije u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH pozvao na saradnju sa Zajedničkom komisijom za odbranu i sigurnost BiH, čiji članovi, kako je rekao, žele da pomognu u prevazilaženju aktuelnih problema u povećanju plata   profesionalnih vojnih lica.

Učesnike skupa Sarajlić je upoznao sa ciljevima održavanja predstojeće Pregledne konferencije, koju Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH organizira 12. i 13. marta i koja će, kako je rečeno, biti prilika da se učesnici konferencije upoznaju sa svim bitnim pitanjima iz sektora odbrane i da razgovaraju o načinima rješavanja problema u ovom sektoru.

Tokom izlaganja najodgovorijih zvaničnika iz Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH istaknuto je da su evidentni brojni problemi u vođenju personala Oružanih snaga BiH, što se, kako su rekli, prije svega odnosi na status profesionalnih vojnih lica, na niske plate, posebno vojnika, te na veliki odliv stručnih kadrova, nezadovoljnih niskim standardom pripadnika Oružanih snaga BiH u odnosu na druge segmente društva. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću