MENI
7.4.2020

Predsjedavajući Doma naroda dr. Dragan Čović razgovarao s ambasadorima Republike Francuske i Kraljevine Holandije u BiH

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Dragan Čović danas je imao odvojene telefonske razgovore s ambasadorom Republike Francuske u BiH, Nj. E. Guillaumeom Roussonom i s ambasadorom Kraljevine Holandije u BiH, Nj. E. Reinoutom Casparom Vosom.

Dr. Čović i ambasador Rousson razgovarali su o aktuelnoj situaciji u obje zemlje. Posebno je naglašena tema zdravstvene zaštite stanovništva, kao i mjere koje se poduzimaju pri spriječavanju širenja zaraze korona virusa. Uz mjere pomoći zdravstvenom sistemu, sagovornici su komentirali i konkretne mjere pomoći privredi, kao i stabilizaciji ekonomskih prilika.

Sagovornici su se složili kako su politički odnosi Bosne i Hercegovine i Francuske tradicionalno dobri i prijatelјski, te smatraju kako bi se dodatnim koracima mogla unaprijediti ekonomska i privredna saradnja, na čemu će se, kako je istaknuto, raditi u budućem periodu.

Predsjedavajući Čović zahvalio je ambasadoru Roussonu na pomoći koju Francuska pruža Bosni i Hercegovini u procesu EU i NATO integracija.

Dr. Čović i ambasador Casper Vos razmijenili su informacije i stajališta o zdravstvenom stanju uzrokovanom pojavom pandemije korona virusa. Naglašena je važnost poštivanja svih donesenih mjera zaštite stanovništva, uz uvažavanje preporuka liječnika, epidemiologa i svih zdravstvenih ustanova.

Komentiran je i liberalni pristup Holandije u borbi s korona virusom. Ovim pristupom želi se u najmanjoj mjeri narušiti društveni i ekonomski život, istaknuo je ambasador Caspar Vos.

Istaknuta je potreba međunarodne solidarnosti u borbi protiv pandemije, koja će, osim zdravstvenih problema, uzrokovati i probleme u privredi na globalnoj razini.

Komentirajući političke prilike u Bosni i Hercegovini, predsjedavajući Čović je istaknuo kako evropski put BiH nema alternativu, te dodao kako Holandija može pomoći BiH u reformskim procesima, kao i u procesu preuzimanja obaveza ka članstvu u EU.

Sagovornici su također naglasili da su ekonomski odnosi dvije zemlje dobri, te da postoji prostor za unapređenje saradnje na ekonomskom planu. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću