MENI
26.5.2020

Održana 6. sjednica Komisije za finansije i budžet Doma naroda

Na 6. sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Upravlјanje procesom realizacije ugovora o javnim nabavkama u institucijama BiH.

Komisija je usvojila i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Praćenje realizacije preporuka revizije učinka BiH" u vezi s revizijom učinka o temi: „Raspodjela i korištenje sredstava tekuće rezerve“ i „Smještaj aktivnih vojnih lica u Ministarstvu odbrane BiH“.

Usvojen je i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Utvrđivanje carinske vrijednosti korištenih motornih vozila", kao i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Upravlјanje strategijama na nivou Bosne i Hercegovine“.

Komisija je usvojila Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Aktivnosti institucija BiH u procesu donošenja pravilnika o unutarnjim organizacijama", te Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Spremnost institucija BiH da odgovore na preuzete obaveze iz Programa održivog razvoja do 2030. godine“.

Usvojen je i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Praćenje realizacije preporuka revizije učinka BiH" u vezi s revizijom učinka o temi: „Energetska efikasnost u institucijama BiH“ i „Uspostavlјanje javnih internih finansijskih kontrola (PIFC) u institucijama BiH“.

Komisija za finansije i budžet Doma naroda PSBiH usvojila je i Godišnji konsolidirani izvještaj interne revizije za 2018. godinu, kao i Konsolidirani izvještaj o sistemu finansijskog upravlјanja i kontrole u institucijama BiH za 2018. godinu.

Usvojeni su i izvještaji o radu Vijeća ministara BiH za 2017. i 2018. godinu u dijelu nadležnosti Komisije za finansije i budžet Doma naroda PSBiH, i to za sljedeće institucije:

  • Ministarstvo finansija i trezora BiH;
  • Upravu za indirektno oporezivanje BiH;
  • Agenciju za javne nabavke BiH.

Usvojeni su i izvještaji o radu Komisije za finansije i budžet Doma naroda za 2018. i 2019. godinu, kao i Orijentacioni radni plan Komisije za finansije i budžet Doma naroda za 2020. godinu.

Komisija nije prihvatila delegatsku inicijativu Zlatka Miletića, koja glasi: „Zadužuje se Vijeće ministara BiH - Ministarstvo civilnih poslova BiH za hitno izdvajanje finansijskih sredstava za rješavanje statusa problema funkcioniranja srednje medicinske škole Katoličkog školskog centra "Ivan Pavao II" u Bihaću.

Radi odsustva predlagača, s dnevnog reda skinuta je delegatska inicijativa Denisa Bećirovića, koja glasi: „Zadužuje se Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda PSBiH, pokrene konkretne aktivnosti s cilјem uvođenja niže stope PDV-a za proizvode esencijalne potrošnje građana, kao i uvođenja poreza na luksuzne proizvode“. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću