MENI
27.5.2020

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikola Špirić razgovarao sa novoimenovanom koordinatoricom Ureda UN za BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Nikola Špirić sastao se danas sa novoimenovanom koordinatoricom Ureda Ujedinjenih naroda (UN) za Bosnu i Hercegovinu Ingrid McDonald.

Dr. Špirić je tokom susreta istaknuo da Bosna i Hercegovina podržava napore UN na iznalaženju odgovora na izazove i probleme sa kojima se savremeni svijet susreće. Tu se, rekao je dr. Špirić, prije svega misli na održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, na zaštitu i unapređenje ljudskih prava, postizanje održivog razvoja i implementacije Agende 2030.

Upozoravajući na to da se svijet u protekloj godini suočavao sa eskalacijom sukoba u svijetu, migrantskom i izbjegličkom krizom, terorizmom i nasilnim ekstremizmom, dr. Špirić je ocijenio da će ova godina, u kojoj se svijet suočio sa pandemijom virusa COVID-19, donijeti još veće izazove, prije svega vezane za održivi rast i razvoj. S tim u vezi, dr. Špirić istaknuo je da BiH daje svoj doprinos održavanju mira u svijetu učešćem u mirovnim misijama UN.

Sagovornici su se složili o tome da je potrebno da se intenzivna saradnja institucija BiH i Ureda UN i UNDP nastavi i u narednom periodu. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću