MENI
19.6.2020

Saopćenje predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava Lazara Prodanovića povodom 20. juna, Svjetskog dana izbjeglica

Povodom 20. juna, Svjetskog dana izbjeglica, predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lazar Prodanović uputio je saopćenje za javnost, koje u cjelosti prenosimo:

 

„Ovog 20. juna navršit će se punih dvadeset godina otkako je Generalna skupština Ujedinjenih nacija ovaj datum proglasila Svjetskim danom izbjeglica. U ova dva desetljeća, a posebno u posljednjih pet godina, migracije su postale globalni problem, budući da svakoga dana u svijetu raste broj ljudi koji napuštaju svoje domove, bilo zbog ratnih sukoba, bilo zbog progona po nacionalnoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, kao i zbog posljedica ekonomske krize i klimatskih promjena.

 

Prema procjenama UNHCR-a u svijetu je prisilno raseljeno više od 70 miliona ljudi, od kojih skoro 30 miliona ima status izbjeglica. Upravo njima posvećen je Svjetski dan izbjeglica, ustanovljen s ciljem da podsjeti na težak položaj tih ljudi, na njihova ugrožena ljudska prava i na potrebu da im se pomogne, u skladu s važećim međunarodnim konvencijama.

 

Cijela Evropska unija (EU), a posebno region Zapadnog Balkana godinama su suočeni s problemima migrantske krize. Iako su i zemlje EU i zemlje regiona svjesne da se ovaj problem može rješavati samo usvajanjem jedinstvene strategije i bliskom saradnjom svih država na migrantskim rutama, daleko smo od svega toga. Umjesto saradnje i jedinstvene strategije, svjedoci smo činjenice da zemlje EU zatvaraju svoje granice, pretvarajući države Zapadnog Balkana u neku vrstu rezervata za migrante. Kako je primijetio jedan visoki zvaničnik UNHCR-a, migrante i izbjeglice danas najviše zbrinjavaju oni koji za to imaju najmanje uslova.

 

Prema najnovijim podacima nadležnih institucija, u BiH se trenutno nalazi između 6000 i 7000 migranata, koji su u našu zemlju ušli ilegalno u pokušaju da se domognu neke od zemalja zapadne Evrope, pretežno Njemačke, Italije i Austrije. U privremenim prihvatnim centrima smješteno je oko 4000 migranata, čime su ti kapaciteti popunjeni u cjelini. Ovo znači da BiH nije u mogućnosti da prima nove migrante, uprkos sve snažnijem pritisku na naše granice.

 

Ovi podaci svjedoče o potrebi preduzimanja hitne akcije s ciljem preventivnog djelovanja i sprečavanja ozbiljnih posljedica koje bi po ekonomiju i sigurnost BiH imao novi veći migrantski talas kojeg svakako očekujemo tokom ovog ljeta. Hitna akcija podrazumijeva uključivanje svih nadležnih institucija na nivou BiH, kojima ovo humanitarno, ali i sigurnosno pitanje treba da bude prioritet. Nadam se da će ključne smjernice institucijama BiH dati i Parlamentarna skupština BiH (PSBiH), kroz plenarnu raspravu oba doma, iniciranu zaključkom Doma naroda PSBiH.

 

Stoga, u svojstvu predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH, upućujem apel svim nadležnim institucijama na nivou BiH da se hitno pozabave rješavanjem ovog gorućeg pitanja, imajući na umu poštovanje međunarodnih konvencija koje tretiraju prava izbjeglica, ali i svih zakonskih propisa iz oblasti migracija i azila koji su na snazi u BiH.

 

Istovremeno, uvjeren sam da, bez postizanja unutrašnjeg konsenzusa o ovim pitanjima, ali i bez uspostavljanja regionalne saradnje i saradnje sa ključnim institucijama EU, BiH neće biti u mogućnosti da kvalitetno i efikasno odgovori na izazove i posljedice migrantske krize“, kaže se na kraju saopćenja predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Lazara Prodanovića upućenog povodom 20. juna, Svjetskog dana izbjeglica. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću