MENI
23.6.2020

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije razgovarali sa šefom Delegacije i specijalnim izaslanikom EU u BiH

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas sa šefom Delegacije i specijalnim izaslanikom Evropske unije (EU) u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom o nastavku procesa evropskih integracija BiH.

Ističući značaj uloge institucija, a posebno PSBiH, u procesu evropskih integracija BiH, ambasador Sattler apelovao je na državne parlamentarce da u narednom periodu ubrzano rade na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.  

Ambasador Sattler posebno je istakao nekoliko pitanja, za koja je ocijenio da ih je moguće riješiti za kratko vrijeme i na taj način poslati značajnu poruku iz BiH prema zvaničnom Briselu. Među tim prioritetima šef Delegacije i specijalni izaslanik EU u BiH naveo je donošenje izmjena Izbornog zakona BiH koji bi omogućili održavanje izbora u Gradu Mostaru; formiranje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) kao zajedničkog parlamentarnog tijela PSBiH i Evropskog parlamenta, te usvajanje poslovnika o radu POSP-a; usvajanje Zakona o sukobu interesa; usvajanje novog Zakona o javnim nabavkama, te usvajanje izmjena Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTS) BiH.

Ambasador Sattler ponovio je da BiH, kao i sve ostale zemlje regiona Zapadnog Balkana, ima jasnu evropsku perspektivu, koja će, kako je rekao, ukoliko bude napretka u ispunjavanju prioriteta, biti potvrđena sticanjem kandidatskog statusa i otvaranjem pregovora o članstvu BiH u EU.

Tokom sastanka članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH zahvalili su se ambasadoru Sattleru na velikoj pomoći koju je EU pružila BiH u borbi protiv posljedica pandemije virusa korona, kao i na konstruktivnoj ulozi koju su ambasador Sattler i EU imali u vezi sa rješavanjem pitanja održavanja izbora u Gradu Mostaru nakon punih 12 godina.

Naglasili su da postoji usvojen precizan Akcioni plan za realizaciju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, od kojih se, kako je rečeno, neki od ključnih prioriteta mogu realizovati najdalje do kraja septembra ili sredine oktobra ove godine. S tim u vezi, parlamentarci su se posebno osvrnuli na formiranje POSP-a, naglasivši da bi rješenje za to pitanje moglo biti dogovoreno već do kraja ove sedmice.

Ističući da proces evropskih integracija treba da bude vlasništvo svih institucija i građana, članovi Zajedničke komisije založili su se za jačanje uloge ove Komisije i POSP-a, kao i za češće susrete sa ambasadorom Sattlerom s ciljem sagledavanja problema i ubrzanja procesa evropskih integracija.

Amabasador Sattler informisao je državne parlamentarce i o drugoj fazi pomoći EU nakon pandemije virusa korona, u kojoj će za oporavak privrede BiH biti osigurano 70 miliona eura. Ističući i činjenicu da je EU bila u situaciji da prvi put, sa 20 miliona eura, direktno pomogne i poljoprivredi BiH, ambasador Sattler naglasio je da EU, uz usvajanje odgovarajućih strateških dokumenata, može osigurati značajnu pomoć sektoru turizma, kao grani privrede koja u BiH ima ogroman razvojni potencijal. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću