MENI
26.6.2020

Članica Delegacije PSBiH u PSVE Alma Čolo učestvovat će na video – sjednici Komiteta PSVE za pravne poslove i ljudska prava

Članica Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Alma Čolo učestvovat će u ponedjeljak, 29. juna, na video – sjednici Komiteta PSVE za pravne poslove i ljudska prava.

Prema najavama iz PSVE, na sjednici Komiteta bit će razmotren nacrt izvještaja na temu „Uticaj pandemije virusa korona (COVID – 19) na ljudska prava i vladavinu zakona“. Očekuje se da članovi Komiteta usvoje i nacrt rezolucije i nacrt preporuka u vezi s ovom temom.

Predviđeno je da Komitet imenuje i nekoliko izvjestilaca na teme iz nadležnosti Komiteta, uključujući i imenovanje generalnog izvjestioca PSVE za zaštitu „zviždača“ (prijavljivača korupcije).

U vezi s pitanjem borbe protiv korupcije članovi Komiteta razmotrit će opšte principe političke odgovornosti, a raspravljat će i o izvještaju koji odgovara na pitanje treba li procesuirati političare za izjave koje daju u toku njihovog mandata.

Najavljeno je da će Komitet PSVE za pravne poslove i ljudska prava razmotriti i Mišljenje Venecijanske komisije o Nacrtu izmjena Ustava Ruske Federacije koje se odnose na izvršenje odluka Evropskog suda za ljudska prava u toj zemlji. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću