MENI
21.7.2020

Predsjedavajući Doma naroda dr. Nikola Špirić razgovarao s ambasadoricom SR Njemačke u BiH

"Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Nikola Špirić razgovarao je danas s ambasadoricom Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini, Nj. E. Margret Uebber o bilateralnim odnosima dvije zemlje i o nastavku procesa evropskih integracija BiH u svjetlu šestomjesečnog njemačkog predsjedavanja Vijećem Evropske unije.

Ambasadorica Uebber upoznala je predsjedavajućeg Špirića sa prioritetima njemačkog predsjedavanja, koje se, kako je naglasila, dešava u vrijeme velikih zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih izazova u cijelom svijetu, pa i u Evropskoj uniji. Prema riječima ambasadorice Uebber, SR Njemačka, koja je uvijek bila jedan od glavnih zagovornika evropskog puta BiH, smatra da zemlje Zapadnog Balkana imaju jasnu perspektivu za članstvo u Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Špirić, u svojstvu člana ad hoc Političke radne grupe za ubrzanje procesa evropskih integracija BiH, upoznao je ambasadoricu sa realizacijom prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. S tim u vezi, dr. Špirić je izrazio očekivanje da će se SR Njemačka založiti da BiH što prije dobije status zemlje kandidata, po mogućnosti do kraja njemačkog predsjedavanja Vijeća Evropske unije.

Sagovornici su zaključili da su bilateralni odnosi dvije zemlje vrlo dobri i prijateljski, te da ih u tom pravcu treba dalje nastaviti unapređivati. Predsjedavajući Špirić zahvalio se ambasadorici Uebber na dosadašnjoj podršci SR Njemačke, kao i na donacijama koje Vlada te prijateljske zemlje već godinama upućuje putem tehničke i finansijske razvojne saradnje". (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikole Špirića)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću