MENI
4.9.2020

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Asim Sarajlić prisustvovao danu za visoke zvanice u okviru godišnje vježbe EUFOR-a “Brzi odgovor 20”

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Asim Sarajlić danas je u bazi Butmir u Sarajevu,  na poziv komandanta EUFOR-a general - majora Reinharda Trischaka, prisustvovao danu za visoke zvanice u okviru godišnje vježbe EUFOR-a “Brzi odgovor 20”.

Ovom godišnjom vježbom provjerene su sposobnosti  EUFOR-a da obavi raspoređivanje rezervnih snaga koje se nalaze izvan BiH, a koje zemlje sudionice drže u visokoj pripravnosti. Ove godine, Oružane snage BiH su na vježbi učestvovale s jednim pješadijskim vodom, pripadnicima Vojne policije, timom za uklanjanje eksplozivnih sredstava (EOD) i jednim helikopterom za medicinsku evakuaciju. Za potrebe vježbe, Ministarstvo odbrane BiH dalo je na raspolaganje EUFOR-u i vlastite infrastrukturne kapacitete na različitim lokacijama u Bosni i Hercegovini.

U prisustvu komandanta EUFOR-a, ministara odbrane i sigurnosti BiH, direktora policijskih agencija BiH, međunarodnih predstavnika i predstavnika EUFOR-a danas su snage EUFOR-ovog multinacionalnog bataljona i njihove rezervne snage sa pripadnicima Oružanih snaga BiH, SIPA i policijskih agencija koje su učestvovale u ovoj vježbi imale završnu vježbu na kojoj je, pored ostalog, cilj bio pokazati interoperabilnost, efikasnost sadejstva i značaj uspješne saradnje sa subjektima odbrane i sigurnosti u BiH.

Inače, u sklopu vježbe „Brzi odgovor 2020“, rezervne snage EUFOR-a stigle su iz Austrije, Bugarske, Grčke, Mađarske, Italije, Rumunije, Velike Britanije i iz sastava KFOR-a, kako bi se pridružile kolegama iz Multinacionalnog bataljona EUFOR-a. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću