MENI
14.9.2020

Održana 6. sjednica Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova

Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojila je na 6. sjednici Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2019. godinu.

Komisija je usvojila i zaključak kojim od Vijeća ministara BiH traži da pokrene aktivnosti na usklađivanju sastava Vijeća ministara BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH.

K znanju su primljene informacije MUP-a Federacije BiH, MUP-a Republike Srpske i Policije Brčko distrikta o stanju nasilja nad ženama/u porodici.

K znanju je primljen i Izvještaj o realizaciji Plana interventnih mjera Agencije za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Komisija je pokrenula inicijativu za održavanje okruglog stola na kome bi predstavnici Agencije za ravnopravnost spolova BiH i predstavnici sigurnih kuća iznijeli informacije o funkcioniranju sigurnih kuća, te predlagali rješenja za poboljšanje rada sigurnih kuća u BiH.

Komisija je u Radnu grupu za izradu Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini imenovala poslanicu Snježanu Novaković – Bursać. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću