MENI
30.9.2020

Održana 63. sjednica Vijeća nacionalnih manjina BiH

Na 63. sjednici članovi Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine upoznali su se sa Inicijativom za razmatranje rada i djelovanja organizacija nacionalnih manjina u vanrednim situacijama u BiH, čiji je podnosilac Dragan Marković, kao i sa različitim djelovanjem udruženja tokom prvog talasa pandemije COVID - 19. U okviru ove tačke članovi Vijeća nacionalnih manjina BiH usvojili su inicijativu da se od Vijeća ministara BiH i Ministarstva finansija BiH traži formiranje fonda na državnom nivou za pomoć nacionalnim manjinama u Bosni i Hercegovini, te zaključak da se, u skladu s nadležnostima Vijeća nacionalnih manjina BiH, navedena inicijativa dostavi Zajedničkoj komisiji za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH radi razmatranja, prihvatanja i upućivanja u dalju proceduru.

Članovi Vijeća nacionalnih manjina primili su k znanju i Informaciju o Zakonu o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina Brčko Distrikta BiH. O procesu donošenja ovog Zakona prisutne je upoznala podnosilac Informacije Todorka Jovanović. Prema njenim riječima, prvi put nakon 17 godina, naredne sedmice se očekuje usvajanje Zakona, a dva mjeseca nakon njegovog usvajanja predviđeno je i osnivanje Vijeća nacionalnih manjina Brčko Distrikta BiH.

Zbog posebnog doprinosa u pokretanju procedure oko donošenja Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina Brčko Distrikta BiH, članovi Vijeća nacionalnih manjina BiH donijeli su odluku o dodjeli zahvalnice prvom zamjeniku visokog predstavnika u Uredu visokog predstavnika u Sarajevu i supervizoru za Brčko Michaelu Scanlanu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću