MENI
19.10.2020

Predsjedavajući Delegacije PSBiH u Interparlamentarnoj uniji Safet Softić učestvovao na online sastanku Grupe „12 plus“

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Safet Softić učestvovao je danas na online sastanku Grupe „12 plus“, najznačajnijeg zakonodavnog tijela unutar IPU.

Na sastanku se raspravljalo o kandidatima Grupe „12 plus“ za poziciju predsjedavajućeg IPU. Na ranijim sastancima Grupe „12 plus“ odlučeno je da Grupa ide na izbore za predsjedavajućeg IPU sa jednim kandidatom.

Predstavljena su dva kandidata, gospođa Salma Ataullahjan iz Kanade i gospodin Duarte Pacheco iz Portugala. Nakon njihovog predstavljanja, predstavnici članica Grupe postavljali su pitanja kandidatima o njihovim ciljevima i planovima ukoliko budu izabrani za predsjedavajućeg IPU, planovima u pogledu mladih u IPU, o stanju sa pandemijom korona virusa u zemljama članicama i vakcinama, kao i o tome kako se boriti sa pandemijom na globalnom.

Nakon što su kandidati dali odgovore na postavljena pitanja, uslijedilo je glasanje za kandidata Grupe „12 plus“ za predsjedavajućeg IPU.  Za kandidata za predsjedavajućeg IPU ispred Grupe „12 plus“ izabran je Duarte Pacheco iz Portugala.

Bosna i Hercegovina dobila je status stalnog člana Grupe „12 plus“ u aprilu 2008. godine.  (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću