MENI
19.10.2020

Članovi Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH održali video - sastanak sa američkim kongresmenom Davidom Priceom

Članovi Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH održali su danas video - sastanak sa predsjedavajućim Partnerstva za demokraciju Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kongresmenom Davidom Priceom.

Tokom sastanka, na kojem je učestvovao i ambasador SAD u BiH Eric Nelson, članovi Privremene istražne komisije upoznali su kongresmena Pricea sa radom Komisije za koju je ocijenjeno da predstavlja primjer uspostavljanja stvarnog i efektivnog parlamentarnog nadzora u PSBiH.

Zahvaljujući se kongresmenu Priceu i ambasadoru Nelsonu na značajnoj pomoći i podršci koju pružaju radu ovog parlamentarnog tijela, članovi Privremene istražne komisije upozorili su na činjenicu da je potreba za njenim formiranjem proistekla iz lošeg stanja u pravosuđu BiH, koje, kako su naglasili, predstavlja najveću prepreku na putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji.

Članovi Privremene istražne komisije istakli su da su, i pored opstrukcija s kojima su se suočili, uspjeli da osiguraju značajan nivo saradnje predstavnika pravosudnih institucija, kao i ozbiljnu pažnju i podršku javnosti u BiH. S tim u vezi, izrazili su uvjerenje da će Komisija ispuniti svoje zadatke i ciljeve i da će u izvještaju predložiti najbolja rješenja čija će primjena omogućiti građanima BiH da imaju nezavisne, nepristrasne i efikasne pravosudne institucije.

Izražavajući zadovoljstvo uspostavljanjem komunikacije sa predstavnicima PSBiH i članovima Privremene istražne komisije, kongresmen Price pozdravio je napore da se u BiH uspostavi parlamentarni nadzor nad pravosudnim institucijama. Tokom sastanka kongresmen Price podijelio je sa članovima Privremene istražne komisije dio svog bogatog iskustva u procesu parlamentarnog nadzora, ističući potrebu za uspostavljanje institucionalnog i nestranačkog pristupa kao najbolje osnove za djelotvorne parlamentarne istrage i nadzor. Kongresmen Price ponudio je i pomoć i saradnju Kongresa SAD Privremenoj istražnoj komisiji i PSBiH s ciljem kapacitiranja za vršenje parlamentarnog nadzora i primjenu postojećih zakonskih propisa u ovoj oblasti.

Ističući da će SAD nastaviti da pružaju punu podršku razvoju demokratskih procesa u BiH, ambasador Nelson zahvalio se kongresmenu Priceu na učešću na ovom sastanku, te izrazio nadu da današnji sastanak predstavlja početak partnerstva Kongresa SAD i PSBiH, posebno u oblasti parlamentarnog nadzora. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću