MENI
24.2.2021

Održana 22. sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma

Na 22. sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Pretpostavke za efikasno upravljanje intervencijama u slučaju incidentnog zagađenja mora“, čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija BiH.

Uz ovaj Izvještaj Komisija je usvojila i predložila Domu da usvoji zaključak kojim Predstavnički dom PSBiH traži od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Ministarstva sigurnosti BiH da u roku od šest mjeseci izvijeste Predstavnički dom o planiranim i preduzetim aktivnostima na realizaciji preporuka iz Izvještaja, te da o preduzetim aktivnostima upoznaju Ured za reviziju institucija BiH.

Komisija je usvojila i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Aktivnosti institucija BiH na osiguravanju radijacione i nuklearne sigurnosti“, čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija BiH.

Uz ovaj Izvještaj Komisija je usvojila i predložila Domu da usvoji zaključak kojim Predstavnički dom PSBiH traži od Vijeća ministara BiH i Državne regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu sigurnost da u roku od šest mjeseci izvijeste Predstavnički dom o planiranim i preduzetim aktivnostima na realizaciji preporuka iz Izvještaja, te da o preduzetim aktivnostima upoznaju Ured za reviziju institucija BiH.

Komisija je, također, predložila Kolegiju Predstavničkog doma da izvještaje o reviziji učinka, osim Komisiji za finansije i budžet, upućuje na razmatranje i komisiji nadležnoj za temu revizije učinka.

Komisija je podržala i u dalju parlamentarnu proceduru uputila poslaničku inicijativu Vlatka Glavaša koja glasi: „Povodom velikog uspjeha košarkašica Bosne i Hercegovine i plasmana na Eurobasket nakon 22 godine, predlažem nadležnom ministarstvu i Vijeću ministara BiH da ovaj uspjeh adekvatno valoriziraju“.

Komisija je k znanju primila Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za period januar - juni 2020. godine, čiji je podnosilac Predsjedništvo BiH.

K znanju je primljena Informacija o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće budžetske rezerve za period januar - juni 2020. godine, kao i Informacija o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće budžetske rezerve za period januar - septembar 2020. godine, koje je sačinilo Ministarstvo finansija i trezora BiH. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću