MENI
15.4.2021

Članovi Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne sklupštine BiH razgovarali sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske

Članovi Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne sklupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlić Radmanom koji boravi u višednevnoj službenoj posjeti našoj zemlji.

U srdačnom i otvorenom razgovoru članovi rukovodstva domova PSBiH izrazili su zahvalnost susjednoj Republici Hrvatskoj na podršci koju pruža putu Bosne i Hercegovini ka Evropskoj uniji kao i u procesu saradnje sa NATO savezom. Također, iskorištena je prilika da se gostima izrazi zahvalnost za najavu donacije vakcina protiv koronavirusa.

Izraženo je očekivanje da bi tokom ove godine Bosna i Hercegovina mogla ispuniti uvjete za kandidatski status za šta je nužno ubrzati rad na preostalim od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. To bi, kako se čulo, predstavljalo značajan razvojni podstrek za našu zemlju.

Tokom razgovora o bilateralnim odnosima dvije prijateljske zemlje posebno je naglašena potreba da one još intenzivnije sarađuju na svim planovima. To bi kako je istaknuto, trebalo doprinijeti i bržem rješenju međusobno otvorenih pitanja poput državne granice, bosanskohercegovačke imovine u Republici Hrvatskoj, nesuglasica koje prate gradnju Pelješkog mosta, aktivnosti vezane za Trgovsku goru i gasifikaciju Rafinerije nafte Brod ili iskorištavanja potencijala Buškog jezera. Ministar Radman rekao je da je o ovim temama tokom ovog radnog boravka u našoj zemlji razgovarao sa predstavnicima Vijeća ministara kao i ministricom vanjskih poslova BiH te da je postignuta saglasnost da se rad eksperata na ovim pitanjima u vrlo skoroj budućnosti vidno intenzivira.

Učesnici razgovora saglasni su, kako je danas istaknuto, da je reforma izbornog zakonodavstva od krunskog značaja za pozitivne pomake naprijed, vladavinu prava i ukupnu političku stabilnost Bosne i Hercegovine. Nova izborna rješenja koja će poštivati presude Evropskog suda za ljudska prava kao i Ustavnog suda BiH trebala bi doprinijeti širokoj relaksaciji odnosa u našoj zemlji.

Prilikom pominjanja takozvanih "non paper" dokumenata kojima se u tijelima Evropske unije a u okviru širih procesa nastoje otvoriti i teme vezane sa Bosnu i Hercegovinu, danas se, između ostalog, čulo da si oni korisni ukoliko iniciraju traženje pozitivnih rješenja za odnose u BiH. Međutim, istaknuto je da takvi neformalni dokumenti zaslužuju i određenu dozu opreza jer neke ideje koje se u njima iznose nerijetko mogu unositi dodatni nemir među poličke aktere u našoj zemlji. (kraj)  

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću