MENI
16.4.2021

Članovi Delegacije PSBiH u PSVE učestvovat će u radu drugog dijela redovnog zasjedanja PSVE

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) učestvovat će u radu drugog dijela redovnog zasjedanja PSVE, koje će se, u hibridnom formatu (direktno i online učešće), održati od 19. do 22. aprila ove godine.

Četvorodnevno proljetno zasjedanje PSVE započet će hitnom raspravom o hapšenju i pritvaranju ruskog opozicionog lidera Alexeia Navalnya, koji se u zatvoru nalazi od januara ove godine. Kako je najavljeno, po hitnoj proceduri bit će obavljena rasprava i o funkcioniranju demokratskih institucija u Turskoj. Bit će razmotreno i aktuelno pitanje uvođenja Covid pasoša i certifikata kroz prizmu zaštite osnovnih ljudskih prava i pravnih implikacija uvođenja ovakvih dokumenata.

Na dnevnom redu proljetnog zasjedanja PSVE naći će se i aktuelno pitanje jermenskih ratnih zatvorenika i drugih zatočenika. Članovi PSVE raspravljat će i o hitnoj potrebi za izbornom reformom u Bjelorusiji, kao i o kršenju ljudskih prava u toj zemlji. Kako je najavljeno, bit će održan i postmonitoring dijalog sa Crnom Gorom.

Izvjestioci PSVE predstavit će i parlamentarnu viziju strateških prioriteta Vijeća Evrope. Raspravljat će se i o očuvanju nacionalnih manjina u Evropi, a bit će riječi i o evropskoj politici za dijasporu.

Parlamentarcima iz država članica Vijeća Evrope tokom proljetnog zasjedanja PSVE obratit će se, kako je najavljeno, kancelarka SR Njemačke Angela Merkel, predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli i predsjednica Republike Moldavije Maia Sandu.

Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović prezentovat će poslanicima svoj Godišnji izvještaj o radu za 2020. godinu.

Tokom zasjedanja najavljeno je i organiziranje svečane ceremonije dodjele nagrade „Vaclav Havel“ za dostignuća u oblasti zaštite ljudskih prava.

Svi članovi Delegacije PSBiH u PSVE u radu proljetnog zasjedanja PSVE učestvovat će u online formatu. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću