MENI
19.4.2007

PREDSJEDAVAJUĆI PD, BERIZ BELKIĆ RAZGOVARAO SA RUKOVODSTVOM CENTRA CIVILNIH INICIJATIVA



Nevladine organizacije trebaju biti i snažan korektiv ali i istinska podrška kvalitetu vršenja vlasti u Bosni i Hercegovini, istaknuto je prilikom današnjeg radnog susreta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriza Belkića sa rukovodstvom Centra civilnih inicijativa (CCI), udruženja građana koje niz godina djeluje kao promotor demokratskih vrijednosti i snažan partner državne vlasti na svim njenim nivoima.

- Činjenica je da zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Bosne i Hercegovine još uvijek nedostaje dobro organizirana državna struktura koja bi kvalitetno servisirala njen rad. Ali ne samo zbog toga, nego zbog prirodne korektivne uloge koju nevladin sektor ima u svim savremenim društvima, vi ste kao partner uvijek dobrodošli. Na neke stvari i pojave možete objektivnije ukazati, u mnogim reakcijama ste i brži od državnih struktura što su vrijednosti koje svakako moramo koristitii, rekao je ovom prilikom Beriz Belkić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma dodao je da će se i u okviru Kolegija Predstavničkog doma i lično starati da nevladine organizacije poput CCI sa svojim analizama i projektima aktivno sagledavaju recimo analize efekata donesenih zakona, efikasnost državnih institucija, efekte projekata regionalne saradnje parlamenata i druge sfere kako bi doprinosile kvalitetu donošenja odluka ali u konačnici i poboljšanju ugleda koji Parlamentarna skupština BiH i druge državne institucije imaju u javnosti.       

S druge strane, on je najavio i da će se zalagati da se parlamentarne komisije izjasne o načinu saradnje sa nevladinim organizacijama i zakonskim i drugim projektima na kojima bi eventualno mogli sarađivati.(kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću