MENI
7.2.2017

Članovi kolegija domova Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa delegacijom Hrvatskog sabora

Članovi kolegija domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas sa delegacijom Hrvatskog sabora koja predvođena predsjednikom Sabora Božom Petrovom boravi u službenoj posjeti našoj zemlji.

Tokom otvorenih razgovora zajednički je zaključeno da su politički odnosi dvije susjedne i prijateljske zemlje na visokom nivou. Republika Hrvatska ocijenjena je kao prijateljska zemlja i značajan partner na euroatlantskom putu BiH te značajan akter u stabilnosti cijelog regiona. Međutim, istovremeno, sagovornici su ukazali na potrebu da se u istinskom partnerskom odnosu još predanije radi na daljoj izgradnji i jačanju međusobnog povjerenja koje će pomoći i unapređenju veza i otklanjanju većeg broja otvorenih pitanja. U tom svijetlu, pozvali su na uzdržavanja i izbjegavanje izjava i dvosmislenih poruka koje nas vraćaju unazad i neprestano drže zatočene u nedavnoj prošlosti.

Ukazujući na pitanja koja donekle opterećuju odnose dvije zemlje, članovi rukovodstva domova PSBiH posebno su danas ukazali na potrebu konačnog definiranja međusobne granice, neriješene probleme iz sfere socijalnog osiguranja, zaštite prava građana koji su otpušteni u periodu 1991- 95. godine, nužnost rješavanja pitanja na osnovu sukcesije kao i druga pitanja. Činjenica je, rečeno je, da se u najvećoj mjeri radi o oblastima za koje su neposredno odgovorne izvšne vlasti BiH i Hrvatske, a parlamenti dvije zemlje danas su opisani kao mogući i potrebni korektiv za sva eventualno neizbalansirana rješenja. Inače, i gosti i članovi rukovodstva PSBiH ocijenili su da je dobro da se između BiH i Hrvatske odvija intenzivan dijalog i da ideja o zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske na čijem će dnevnom redu biti međusobno neriješena pitanja predstavlja dobar model za njihovo efikasno otklanjanje te su pozdravili njenu organizaciju.

Po riječima članova delegacije Sabora, Republika Hrvatska kao potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma i prvi susjed BiH zainteresirana je za stabilnu Bosnu i Hercegovinu i u tom svijetlu poštuje njen suverenitet i teritorijalni integritet a protivi se svakom separatizmu i unitarizmu koji mogu narušiti njenu ustavnu strukturu. Hrvatska će, koliko je u njenom domenu, pomoći donošenje kvalitetnih rješenja i pozdravlja napore koji idu u smjeru ustavnih promjena i izmjena izbornog zakonodavstva koje će tome doprinijeti. Ona je, rečeno je, otvoreno ponudila euroatlantsko partnerstvo a na Bosni i Hercegovini je da utvrđuje vlastite ciljeve i prioriotete.

Članovi kolegija domova Parlamentarne skupštine BiH koja je i domaćin posjete delegaciji Sabora danas su se zahvalili na potpori koju Hrvatska pruža našoj zemlji na putu ka euroatlantskim integracijama. Istovremeno, pozvali su naše prve susjede da, uz svoju ustavnu obavezu da pomažu Hrvatima u BiH, istovremeno podupiru i rješenja koja će zadovoljiti sve građane i narode u BiH i koja će u našoj zemlji ali i u regionu doprinijeti prosperitetu i uspostavi trajne stabilnosti. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću