MENI
24.2.2017

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH učestvovala na Regionalnom seminaru Interparlamentarne unije o ciljevima održivog razvoja i posljedicama klimatskih promjena

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Hazim Rančić i Dijana Zelenika učestvovali su u radu Regionalnog seminara o ciljevima održivog razvoja, koji je danas okončan u Budimpešti.

Fokus seminara, kojeg su zajednički organizirali Narodna skupštinа Mađarske i Interparlamentarna unija (IPU), bio je na klimatskim promjenama kao najvećem izazovu našeg vremena.

Pažnja na seminaru posvećena je žrtvama zagađenja zraka, s posebnim osvrtom na zdravlje žena, djece i adolescenata.

Seminar je osigurao i korisnu platformu za učenje o tome kako implementirati ciljeve za održivi razvoj (COD) u našim zemljama, regionu i globalno. Parlamentarci su imali priliku da razmijene iskustva o načinima na koji su parlamenti u regionu institucionalizirali globalne ciljeve, uradili relevantne akcione planove i osigurali njihovu implementaciju na političkom nivou.

U završnom dokumentu navedeni su zaključci i preporuke za dalje unapređenje uključivanja parlamenata u realizaciju COD. U dokumentu se kao ključna navodi uloga parlamenata u efikasnoj implementaciji COD kroz zakone i usvajanje budžeta, te se pozdravlja povećanje broja zemalja koje su COD uvrstile u njihove nacionalne planove.

U radu seminara učestvovalo je više od 80 parlamentaraca iz 22 zemlje centralne i istočne Evrope i centralne Azije. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću