MENI
27.2.2017

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana javna rasprava na temu: „Prijedlog transformacije Javnog RTV sistema BiH namijenjen harmonizaciji i integraciji bosanskohercegovačkog javnog i medijskog prostora“

Danas je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH), u organizaciji Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH i Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS), održana javna rasprava na temu: „Prijedlog transformacije Javnog RTV sistema BiH namijenjen harmonizaciji i integraciji bosanskohercegovačkog javnog i medijskog prostora“.

Obraćajući se prisutnima, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto istaknula je da je postojeći RTV sistem zasnovan na nepravednom entitetskom načelu kojim je proizvedena situacija da Hrvati, jedan od konstitutivnih naroda u BiH, nemaju jedno od osnovnih prava - pravo na informiranje na vlastitom jeziku. Dosadašnji prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o Javnom RTV sistemu BiH koji su bili u parlamentarnoj proceduri, rekla je Krišto, ne odgovaraju glavnom ustavnom načelu konstitutivnosti naroda u BiH. Prema njenim riječima, zakonska rješenja koja se tiču Javnog RTV sistema u BiH i za koja se hrvatski predstavnici zalažu, moraju se kretati u pravcu cjelovitog rješenja problema, od organizacije samog sistema, do održivog finansiranja. 

Prijedlog transformacije Javnog RTV sistema BiH za koji je rečeno da je namijenjen harmonizaciji i integraciji bosanskohercegovačkog javnog i medijskog prostora, a koji je sačinio Odjel za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog vijeća HNS-a, ima za cilj uspostavljanje Javnog RTV sistema koji bi, kako je rečeno, uistinu bio organiziran  prema savremenim načelima razvoja medijskih sistema u višenacionalnim državama koji zadovoljavaju potrebe svih društvenih segmenata, a uz to afirmiraju i snažno štite državni integritet i zajedničke društvene vrijednosti.

Kako je navedeno tokom rasprave, osnovni model održive organizacije Javnog RTV sistema BiH napravljen je u skladu s osnovnim i natkrovljujućim načelom Ustava BiH, načelom konstitutivnosti naroda, te društvenom i političkom stvarnošću zemlje, a po uzoru na model kakav se primjenjuje u Švicarskoj. Prema ovom prijedlogu, postojao bi javni servis (BHRT 1) koji bi bio prilagođen potrebama svih građana BiH, dok bi po jedan servis (BHRT B, BHRT H i BHRT S) emitirao program u pravilu na jeziku jednog od konstitutivnih naroda.

Dopunski model održive organizacije Javnog RTV sistema BiH, rečeno je, napravljen je u skladu s definicijom BiH kao države tri konstitutivna naroda i dva eniteta. U okviru ovako formatiranog Javnog RTV sistema BiH, jedan servis (BHRT 1) bio bi prilagođen svim građanima BiH, dok bi po jedan servis (RTVFBiH 1, RTVFBiH 2 i RTRS) emitirao program u pravilu na jeziku jednog konstitutivnog naroda i referirao bi se na specifične entitetske javnosti čineći ih prisutnim, vidljivim i prepoznatljivim u bh. javnom i medijskom prostoru.

Tokom javne rasprave kazano je da u naredne tri sedmice svi zainteresirani mogu dostaviti svoje sugestije i prijedloge, nakon čega će Glavno vijeće HNS-a BiH sačiniti Nacrt prijedloga novog zakona o Javnom RTV sistemu BiH.

Učesnicima današnjeg skupa obratili su se i hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović, te predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić. (kraj)  


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću