MENI
22.3.2017

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa predsjednikom Parlamentarne skupštine NATO-a

Predsjedavajući oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šefik Džaferović i Bariša Čolak, članovi Kolegija Predstavničkog doma Borjana Krišto i Mladen Bosić i član Kolegija Doma naroda PSBiH Safet Softić razgovarali su danas sa predsjednikom Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO) Paolom Allijem o daljem toku euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine.

Predsjednik PSNATO-a i poslanik u Parlamentu Italije Paolo Alli, koji u Sarajevu učestvuje u radu 94. Rose – Roth seminara u zajedničkoj organizaciji PSNATO-a i PSBiH, zahvalio se najvišim zvaničnicima PSBiH na uspješnoj suorganizaciji seminara, za kojeg je ocijenio da predstavlja dobru priliku da se otvoreno razgovara o političkim problemima i pitanjima sigurnosti u regionu Zapadnog Balkana, te daje značajan doprinos produbljivanju partnerskih odnosa BiH i NATO-a.

Pohvaljujući aktivnost i doprinos Delegacije PSBiH u radu PSNATO-a, gospodin Alli naglasio je da parlamentarci država članica NATO-a snažno podržavaju proces euroatlantskih integracija BiH i smatraju da taj proces ne može biti završen i konačan ukoliko ne obuhvati zemlje Zapadnog Balkana. S tim u vezi, predsjednik PSNATO-a izrazio je spremnost te organizacije da pomogne i podrži institucije BiH u provođenju reformi i naporima da se ubrza put integracija u Evropsku uniju (EU) i NATO.

Članovi kolegija oba doma PSBiH istaknuli su činjenicu da institucije naše zemlje, uprkos složenoj političkoj situaciji i otežanom djelovanju, rade na ispunjavanju uvjeta  za članstvo u EU i NATO, što su, kako su naglasili, dva ključna vanjskopolitička cilja BiH. S tim u vezi, članovi kolegija oba doma PSBiH podsjetili su i na činjenicu da je Predsjedništvo BiH usvojilo „Pregled odbrane“, te da se provode aktivnosti na knjiženju perspektivne vojne imovine, čime se, kako su rekli, ispunjavaju uvjeti za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

Naglašavajući značaj aktiviranja MAP-a za BiH, članovi rukovodstva PSBiH istaknuli su i spremnost institucija BiH da, zajedno sa partnerima iz NATO-a, nastave da učestvuju u misijama očuvanja mira, kao i da rade na suzbijanju globalnih problema radikalnog ekstremizma, terorizma i migrantske krize. 

Sastanku članova kolegija oba doma PSBiH sa predsjednikom PSNATO-a Paolom Allijem prisustvovao je i predsjedavajući Delegacije PSBiH u PSNATO-a Nikola Lovrinović. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću