MENI
22.3.2017

Drugog dana 94. Rose - Roth seminara PSNATO i zasjedanja Posebne grupe za Bliski istok i Mediteran PSNATO diskutirano o političkoj situaciji u BiH i regionu Zapadnog Balkana

Drugog dana 94. Rose – Roth seminara Parlamentarne skupštine Sjevernoatlantskog saveza (PSNATO) i zasjedanja posebne grupe za Bliski istok i Mediteran PSNATO, koji se u organizaciji PSNATO i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) održava u Sarajevu, učesnici iz 42 zemlje svijeta u okviru odvojenih sesija diskutirali su o perspektivama članstva zemalja regiona Zapadnog Balkana u NATO - savezu, kao i o političkoj situaciji i ključnim političkim izazovima u BiH i regionu.

Iznoseći stavove o trenutnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak istaknuo je da se Bosna i Hercegovina nalazi pred historijskim izazovom snažnijeg iskoraka prema euroatlantskim integracijama. Naglasio je da to podrazumijeva više demokratije, bolju zaštitu ljudskih prava, te izgradnju političke stabilnosti i pravne sigurnosti. U suprotnom, kazao je Čolak, uslijedit će nastavak stagnacije i autistične politike sukoba i razmirica sa nesagledivim posljedicama, ne samo za našu državu i regiju nego i mnogo šire. Čolak je upozorio na to da bi, ukoliko tokom ove godine u PSBiH ne dođe do političkog dogovora o pitanju izmjena Izbornog zakona BiH, naredna 2018. godina mogla biti problematična i turbulentna. S tim u vezi, predsjedavajući Doma naroda PSBiH zaključio je da zvaničnici u našoj zemlji moraju spustiti tenzije i preuzeti odgovornost za izgradnju Bosne i Hercegovine prema mjeri svih naroda i građana koji u njoj žive.

U svom obraćanju učesnicima 94. Rose – Roth seminara, član Delegacije PSBiH u PSNATO-a Asim Sarajlić izrazio je uvjerenje da postoje izlazi i rješenja za aktuelnu političku krizu u BiH. Sarajlić je naglasio da je dijalog ključna riječ u ovom procesu, te da svi zajedno u Bosni i Hercegovini moramo učiniti više u definiranju bolje budućnosti ove zemlje.

Svoje viđenje aktuelne političke situacije u BiH, kao i perspektiva Bosne i Hercegovine u vezi sa članstvom u EU i NATO-u, iznijeli su i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjedavajući Komiteta za civilnu dimenziju sigurnosti PSNATO Vitalino Canas, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno i analitičar Srećko Latal.

Tokom posljednje sesije drugog dana 94. Rose – Roth seminara PSNATO-a apostrofirana su glavna politička pitanja na Zapadnom Balkanu, poput odnosa Beograda i Prištine, aktuelnih dešavanja u Makedoniji, te uključenosti trećih sila u politička dešavanja u zemljama regije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću