MENI
23.3.2017

Okončan 94. Rose - Roth seminar PSNATO i zasjedanje Posebne grupe za Bliski Istok i Mediteran PSNATO

Završnim obraćanjem predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlatskog saveza (PSNATO) Nikole Lovrinovića, danas je u Sarajevu okončan 94. Rose - Roth seminar PSNATO i zasjedanje Posebne grupe za Bliski Istok i Mediteran PSNATO.

Predsjedavajući Lovrinović izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je PSBiH prethodna tri dana bila domaćin eminentnog skupa, u čijem je radu učestvovalo preko 150 parlamentaraca iz 19 zemalja NATO-a, 11 zemalja pridruženih članica Alijanse, među kojima je i Bosna i Hercegovina, te 12 država regiona Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. Predstavnicima PSNATO-a Lovrinović se zahvalio na saradnji tokom organizacije ovog seminara, te izrazio očekivanje da će diskusije koje su vođene prethodnih dana dati doprinos stabilizaciji političkih i sigurnosnih prilika u zemljama regiona.

U okviru sesije na kojoj je razgovarano o nestabinosti u regionima Bliskog Istoka, Sjeverne Afrike i Zapadnog Balkana, učesnicima se obratio predsjednik PSNATO-a Paolo Alli, koji se zahvalio PSBiH na izvrsnoj suorganizaciji ovog seminara i prijemu koje su predstavnici PSNATO-a iz 42 zemlje svijeta imali u Sarajevu. Alli je naveo da se tokom razgovora sa rukovodstvom oba doma PSBiH uvjerio u čvrstu volju predstavnika institucija vlasti Bosne i Hercegovine da u narednom periodu aktivno rade na reformama i ispunjavanju uslova za nastavak euroatlantskih integracija naše zemlje. Ocijenio je da su parlamentarni dijalog i diplomatija pitanja od krucijalne važnosti, te istaknuo da razgovori, koji su tokom prethodna tri dana vođeni u Sarajevu, predstavljaju garant stabilnosti u zemljama regiona. Zaključio je da na političkim liderima stoji velika odgovornost u vezi sa ovim pitanjima, jer građani upravo od njih očekuju rješenja koja će omogućiti bolju ekonomiju i bolje uslove za život svih u regionu Zapadnog Balkana.

Tokom posljednjeg dana zasjedanja učesnicima Rose - Roth seminara PSNATO-a prezentiran je izvještaj posebne grupe za Mediteran i Bliski Istok, a razgovarano je i o terorističkim izazovima sa kojima se susreću zemlje Evrope i region Zapadnog Balkana. U okviru rasprave o implikacijama koje se odnose na pitanja terorizma i ekstremizma u zemljama regiona, učesnicima seminara i zasjedanja Posebne grupe za Bliski Istok i Mediteran PSNATO-a obratio se i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Radni dio 94. Rose - Roth seminara PSNATO-a i zasjedanja Posebne grupe za Bliski Istok i Mediteran PSNATO-a okončan je prezentacijom inicijative za sprečavanje nasilnog ekstremizma u Jugoistočnoj Evropi, a prisutni učesnici upoznati su i sa trenutnom situacijom i statusom boraca iz Evrope na ratištima u Siriji i Iraku i povratnika iz zaraćenih zona. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću