MENI
24.7.2017

Delegacija PSBiH u Crnoj Gori učestvovala na sastanku o regionalnoj saradnji i sigurnosti

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić, njegov zamjenik Borislav Bojić, predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Nikola Lovrinović i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović učestvovali su u radu sastanka pod nazivom „Regionalna saradnja i sigurnost“, koji je 21. i 22. jula, u organizaciji Odbora za bezbjednost i odbranu i Delegacije Skupštine Crne Gore u PSNATO-a, održan na Cetinju.

Tokom dvodnevnog skupa, koji je okupio predsjednike komisija/odbora za sigurnost i odbranu parlamenata Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije, kao i šefove delegacija tih parlamenata u PSNATO-a, razgovarano je o regionalnoj saradnji i razmijenjena su iskustva u vezi sa suprotstavljanjem aktuelnim sigurnosnim izazovima u zemljama Zapadnog Balkana.

Otvarajući ovaj skup, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović istaknuo je da zemlje Zapadnog Balkana trebaju imati istu viziju budućnosti regiona, koja podrazumijeva njihovo članstvo u Evropskoj uniji i u NATO-u. Kao pitanje od suštinske važnosti Brajović je naveo jačanje međusobnog razumijevanja i saradnje u zemljama regije, te viziju i vjeru u jedinstvo evropske zajednice u kojoj će, kako je naglasio, svoje mjesto imati svaka država Zapadnog Balkana.

Govoreći u svojstvu domaćina skupa, predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore Obrad Mišo Stanišić zahvalio se svim zemljama koje su u prethodnom periodu dale, kako je rekao, dodatni vjetar u leđa naporima Crne Gore za njeno punopravno članstvo u NATO-u.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić u svom izlaganju naglasio je da je, nakon regionalne konferencije parlamentarnih odbora za odbranu i sigurnost zemalja Jugoistočne Evrope koja je početkom juna ove godine održana u Sarajevu, skup na Cetinju bio prilika za nastavak razmjene mišljenja o brojnim pitanjima kojima se ova parlamentarna tijela bave kad je riječ o demokratskoj kontroli odbrambeno – sigurnosnog sektora. Posebno se osvrnuo na  pitanja prekogranične saradnje u vrijeme turističke sezone, kao i na pitanje pružanja pomoći tokom elementarnih nepogoda koje izazivaju požari u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. S tim u vezi, Podžić je apelirao na vlade zemalja Zapadnog Balkana da se učine ozbiljniji napori u reguliranju bržeg prelaska granica tokom ljetne sezone.

Predsjedavajući Delegacije PSBiH u PSNATO-a Nikola Lovrinović istaknuo je značaj i poruke sa 94. Rose Roth seminara PSNATO-a, koji je krajem marta ove godine održan u Sarajevu. Lovrinović je pozvao predstavnike delegacija iz regiona na dalje unapređenje saradnje, koja se, tokom proteklog perioda, kroz implementaciju brojnih regionalnih inicijativa, zajedničkih nastupa i susreta, pokazala kao izuzetno uspješna. Prezentirajući aktuelno stanje u procesu knjiženja vojne imovine, Lovrinović je zatražio pomoć zemalja u regiji koje su članice NATO-a u aktiviranju Akcionog plana za članstvo (MAP) za Bosnu i Hercegovinu.    

Učesnicima skupa obratili su se i potpredsjednik Vlade Crne Gore za politički sistem, unutrašnju i spoljnu politiku i ministar pravde Zoran Pažin, ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković, te državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i nacionalni kordinator za NATO Dragan Pejanović.

Skup na Cetinju bio je prvi regionalni sastanak u ovom formatu nakon prijema Crne Gore u članstvo NATO-a. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću